Postoje jela savršena za radne dane u tjednu jer nemamo previše vremena za kuhanje, a opet nam je potrebna svježe kuhana hrana. Jedna od najomiljenijih namirnica zasigurno su i njoki! Donosimo vam recepte koje ćete napraviti brzinski i uvijek im se vraćati.
Njoki s maslacem i kaduljom
1 kg njoka (zaleđenih) 120 g maslaca 1 šaka listova kadulje 10 dag tvrdog kozjeg sira, ribanog |
Njoke skuhajte prema uputama proizvođača Maslac rastopite u širokoj tavi na srednje jakoj vatri. Kad blago dobije boju dodajte listove kadulje i miješajući pirjajte minutu. Zatim umiješajte njoke te na kraju posipajte kozjim sirom.
Njoki od mascarponea sa zelenim pestom
100 g parmezana 350 g sira (mascarpone) 2 jaja 300 g običnog brašna majčina dušica sol i papar maslinovo ulje maslac |
Za pesto:
parmezan maslinovo ulje pinjoli vezica svježeg bosiljka riga (rukola) |
Naribajte parmezan i ubacite ga u zdjelu. Dodajte mascarpone, jaja, brašno, majčinu dušicu, sol i papar. Promiješajte i stavite na dasku. Napravite kuglu i podijelite je na tri dijela, a od njih napravite kobasice. Narežite ih u jastučaste oblike. Pržite ih na maslinovu ulju 2 do 3 minute sa svake strane. Na kraju im dodajte malo maslaca. Za pesto stavite malo parmezana i maslinova ulja u blender. Dodajte pinjole i bosiljak. Sve izmiksajte pa smjesom prelijte njoke. Na kraju možete dodati svježu rukolu i sve zajedno promiješati.
Njoki s četiri vrste sira
500 ml slatkog vrhnja 70 g fino ribanog parmezana 30 g sira gorgonzole, natrganog na komadiće 70 g mozzarelle, natrgane na komadiće 70 g ribanog tvrdog sira 1 i 1/2 jušna žlica brašna 2 prstohvata muškatnog oraščića 1 kg njoka (smrznutih) 2 jušne žlice krušnih mrvica malo sjeckanog lista peršina 2 jaja |
Skuhajte njoke prema uputama proizvođača. U širokoj plitkoj zdjeli, na laganoj vatri, kuhajte slatko vrhnje i sireve. Miješajte dok se sirevi ne otope. Umiješajte brašno i muškatni oraščić. Posolite i popaprite pa maknite s vatre. Umiješajte jaja i dodajte malo peršina. Njoke stavite u jednu veliku vatrostalnu zdjelu ili podijelite u četiri manje. Prelijte ih pripremljenim umakom i pospite s malo krušnih mrvica. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva desetak minuta.
Njoki od bundeve
3 žlice maslaca pola šalice ribanog parmezana 500 g svježeg špinata sol, papar |
Za tijesto:
šalica pirea od bundeve (oko 500 g pečene buče) žličica soli jedna i pol šalica brašna 1 jaje muškatni oraščić |
Očistite bundevu (hokadio ili butternut) od sjemenki i narežite je na kockice. Posolite i složite po limu koji ste obložili masnim papirom. Pecite na 180 stupnjeva desetak minuta, dok bundeva ne omekša. Ispasirajte je u pire i pustite da se ohladi. Pomiješajte brašno i sol, pa naribajte malo muškatnog oraščića. U sredinu dodajte jaje i pire od bundeve pa zamijesite rukama. Ako je premekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna. Prerežite tijesto napola i rukama oblikujte dva valjka, svaki oko 3 cm debljine. Narežite nožem ploškice i rukama ih oblikujte u njoke. Po želji svaki pritisnite vilicom da dobije lijepi rebrasti uzorak. U velikom loncu zakipite puno slane vode. Ubacite njoke i kuhajte ih dok ne isplivaju. Za to vrijeme u dubokoj tavi zagrijte maslac. Dodajte mu oprani špinat, posolite i poklopite dok ne uvene. Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu sa špinatom. Obilno pospite ribanim parmezanom i začinite svježe mljevenim paprom.