Zdravlje

Istraživanje – Muškarci koji vole paradajz imaju manje šanse za šlog?

Napisao admin

Muškarci koji češće jedu paradajz imaju manje šanse za moždani udar, pokazalo je finsko istraživanje, prema kome su tokom desetak godina muškarci s relativno visokim nivoom antioksidansa likopena imali 55 odsto manje šanse za moždani udar.


Paradajz (Foto: Cure.ba)

Portal “Vitamini” prenosi da je za većinu ljudi paradajz najvažniji izvor likopena u ishrani koji povrću poput paradajza, paprike i lubenice daje crvenu boju. 

Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo oko stotinu muškaraca starih između 46 i 55 godina objavljeni su u časopisu “Neurology” i potvrdili su da je likopen snažni antioksidans. 

Vođa istraživanja Jouni Karpi s istočnofinskog univerziteta u Kuopiju ističe da likopen pomaže zaštiti ćelija u organizmu od oštećenja koja mogu da vode u bolest. 

Laboratorijska istraživanja pokazuju i da bi likopen mogao igrati važnu ulogu u borbi protiv infekcije i začepljenja krvnih sudova i da bi u tome mogao biti uspješniji od drugih antioksidansa.

cure.ba

Komentari

komentara