ĐUMBIR
Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminisaju suvišne sluzi u plućima, piše “Lijek iz prirode“…
Luk
Luk, kao i češnjak, ima antikancerogena svojstva, a odličan je suborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je efikasan u spriječavanju raznih bolestidišnog sistema.
Kurkuma
Kurkuma ili indijski šafran krcat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu prehranu ovim začinom.
Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:
- 400 grama luka
- 1 litar vode
- 400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)
- 2 kašike kurkume
- korijen đumbira veličine palca
Priprema:
- Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da zakipi.
- Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i oboje dodajte u zašećerenu vodu. Kad mješavina ponovno zakipi dodajte kurkumu, te smanjite vatru na laganu temperaturu.
- Mješavina neka se kuha sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite i ulijte u staklenu teglu. Kada se potpuno ohladi stavite je u frižider i ondje držite cijelo vrijeme.
- Uzmite dvije kašike eliksira ujutro na tašte te navečer dva sata nakon obroka.