glavobolja (foto:cure.ba)
Krivac za to je tiramin, derivat prirodnih aminokiselina koji nastaje nakon raspada proteina. Kod ljudi osjetljivih na tu molekulu, tiramin uzrokuje porast krvnog tlaka, a on glavobolju, objašnjava dr. Manny Alvarez za Fox News.
Simptomi nepodnošenja tiramina uključuju osip, migrene i alergijske reakcije, a studije pokazuju kako je više od 20 posto migrena uzrokovano netolerancijom na tiramin. Hrana koja može pomoći u lakšem podnošenju i probavi su namirnice koje sadrže sumpor, poput luka, češnjaka, prokulica i brokule, prenosi 24sata.
– Vodite dnevnik prehrane kako biste otkrili povezanost određenih namirnica i javljanja glavobolje, osobito ako vam se migrene javljaju često. Tako ćete saznati što izbjegavati – naglašava Alvarez.
Namirnice koje sadrže tiramin
Fermentirani sirevi
Crveno vino
Kvasac
Crno grožđe
Pivo
Čokolada
Agrumi
Kiseli kupus
Soja sos
Avokado
cure.ba