Zdravlje

Radič – Stop virusima

Napisao admin

U jesen i tokom zime, na pijačnim tezgama, često može da se nađe radič, prepoznatljiv po crveno-ljubičastim listovima sa bijelim žilama.


Radič (Foto: Cure.ba)

Glavice ove salate sadrže vrlo malo kalorija, ali obiluju bjelančevinama, biljnim mastima, ugljenim hidratima, celulozom, vitaminom C, karotinom, kalijumom, magnezijumom i inulinom koji se u organizmu pretvara u oblik koji usporava rast šećera u krvi, pa je vrlo koristan za ishranu dijabetičara. 

Radič sadrži i gorke materije koje ljekovito djeluju na organe za varenje: jačaju apetit, pospješuju mokrenje, blago pročišćavaju crijeva i podstiču rad jetre i slezine. Osim toga ublažava i gorušicu, sprečava nadutost i podstiče izlučivanje žuči što ubrzava razgradnju masti. 

Nutriscionisti ga naročito preporučuju u vrijeme smjene godišnjih doba, kad vladaju prehlade, jer ima naročito jako antivirusno i antimikrobno djelovanje.

cure.ba

Komentari

komentara