kesten (foto:cure.ba)
Jesen je idealno doba da potražite ovu ukusnu i zdravu voćku.
Kesten je u početku uzgajan u Kini, Japanu i Španiji. Ubrzo se doselio u Italiju i na naše prostore. Danas postoji stotinak različitih vrsta kestena, od kojih je većina jestiva.
Ovaj plod odlikuje posebna tekstura i blag ukus. Iako se uglavnom koristi za pripremu slatkih poslastica poput kolača i kesten-pirea, ova voćka “smjestila” se i u recepte za mnoge slane specijalitete.
Kestenje je idealno rješenje za “odlaganje” starenja i za hronične bolesnike, posebno one koji pate od reumatskih oboljenja.
Najslađi ukus kestenja dobija se nakon što ih malo prepečete na plotni ili na roštiljskoj ploči. Ne propustite blagodeti koje vam pruža – uživaćete u slatkom ukusu i sačuvati zdravlje, a nećete “nauditi” svojoj liniji.
cure.ba