lubenica (foto:cure.ba)
BOROKOLI
Brokoli sadrži sulforafan koji može da uspori širenje bolesti. Njegov značaj dokazan je i pojedinih kliničkim ispitivanjima. Jedite ga obarenog na pari.
PROKELJ
Osim što spada u grupu zdravih namirnica, prokelj je vođa u borbi protiv štetnog uticaja slobodnih radikala. Isprobajte grilovan prokelj.
KUPUS
Kupus organizmu daje ključno i neophodno gorivo da se bori protiv određenih oblika kancera. Dodajte ga u svako varivo koje pripremate.
GROŽĐE
Crno grožđe ima veliku koncentraciju resveratrola koji utiče na diobu kancerogenih ćelija. Osim kao užinu, grožđe konzumirajte i kao vino. Makar čašu dnevno.
GREJPFRUIT
Za razliku od ostalih citrusa ima dosta manje šećera, a podjednako mnogo vitamina C. Direktno utiče na otpornost organizma. Od njega pravite svježe cijeđeni sok. Možete ga koristiti i umjesto sirćeta za salate.
KELJ
Prebogat je vitaminima A i C i savršeno štiti od štetnih uticaja slobodnih radikala. Pravite od njega čorbe, salate, što više i što češće.
GRAŠAK
Grašak, dokazano, sadrži fitohemikalije koje štite od raka. Dodajte ga uvijek po malo u čorbu, pastu, sos.
SLADAK KROMPIR
Izuzetan “rudnik” beta karotena i vlakana. Za pripremanje izbjegavajte da gulite koru kad god možete i uvijek birajte sladak krompir, a ne bijeli.
LUBENICA
Značajan izvor vitamina A i C, a ima više likopena čak i od paradajza. Najbolje je da je jedete u kriškama, a možete da pripremate i zanimljive salate i deserte.
cure.ba