stres (foto:cure.ba)
Piter Smit, vodeći autor devetogodišnjeg istraživanja, zaključuje da muškarci i žene različito reaguju na stresne uslove na poslu. Žene su između ostalog u takvim okolnostima sklonije konzumiranju hrane sa većim sadržajem šećera i masti, napominje Smit. Kod muškaraca to, međutim, ne predstavlja faktor rizika za šećernu bolest, prenosi AFP.
Utvrđeno je da kod žena koje na poslu ne odlučuju dovoljno o svom radu, dolazi do poremećaja funkcionisanja neuroendokrinog i imunološkog sistema, prolongiranog lučenja kortizola i simpatetičkih hormona, kao i promjena u ishrani i potrošnji energije.
Istraživanjem su obuhvaćene 7.443 zaposlene žene u kanadskoj državi Ontario, koje nisu imale prethodnu dijagnozu šećerne bolesti.
Utvrđeno je da je kod onih koje su tokom trajanja studije oboljele od dijabetesa, u 19 odsto slučajeva kriva bila nedovoljna kontrola nad poslom koji su obavljale, što je više nego što su za ovu bolest odgovrni pušenje, konzumiranje alkohola ili nedovoljna fizička aktivnost. Samo je gojaznost veći faktor rizika.
cure.ba