Hrana (Foto: Cure.ba)
Primjerice, kašika maslinova ulja (10 ml) sadrži oko 90 kalorija, što znači da ga treba koristiti štedljivo. No, istovremeno, ne znači i da bi ga trebali potpuno izbjegavati, jer ono omogućava apsorpciju vitamina topljivih u masti (A, D, E i K) prisutnim u nekim vrstama povrća, a i bogato je masnim kiselinama korisnim za zdravlje.
Bilo bi dobro i da za začinjavanje koristite morsku, a ne rafiniranu sol jer ona sadrži manje natrija, koji je glavni krivac za zadržavanje tekućine u tkivima. No, i morsku sol ne treba koristiti u velikim količinama – prstohvat je više nego dovoljan za porciju salate.
Po želji možete koristiti i ocat (jabučni, vinski ili balsamico) ili pak sok od limuna, koji ima blaži i neutralniji okus, a salatu možete začiniti i začinskim i aromatičnim biljem. Menta, bosiljak, majčina dušica i druge začinske biljke dat će okus salate i smanjiti potrebu za soljenjem.
U svakom slučaju, začinsku smjesu treba vilicom izmiješati u posebnoj posudici, te dodati u salatu neposredo prije posluživanja.
cure.ba