Hot dog (Foto: Cure.ba)
Takozvano gotovo meso često je bilo predmet osude stručnjaka za hranu jer se pokazalo da u njemu ima visoka razina heterocikličkih amina (HCA) koji se povezuju s nekoliko oblika raka. HCA-i se obično nalaze u mesnim proizvodima koji su pripravljani na visokim temperaturama, bilo da se radi o roštilju ili prženju.
U gotovo meso, prema kategorizaciji istraživača, spadaju: delikatesni rozbif, šunka, goveđi hot dog, hot dog od mješavine goveđeg svinjskog i purećeg mesa, delikatesna puretina, pržena slanina, suhe kobasice, piletina s ražnja.
Istraživači su zagrijali sve hot dogove u mikrovalnoj pećnici, zatim su ispekli suhe kobasice na pizzi (ili u mikrovalnoj pećnici ili klasičnoj pećnici). Nakon podgrijavanja proizvodi su testirani na pet vrsta heterocikličkih amina za koje se zna da ih ima u mesu. HCA-i su mjereni u nanogramima po gramu (ng/g).
Suhe kobasice su imale najmanje HCA-a, tek 0,05 ng/g. Hot dog je imao oko 0,5 ng/g što se smatra bezopasnom količinom. Sva ostala mesa su imala preko 1 ng/g.
cure.ba