voće (foto:cure.ba)
Borovnice
Borovnice su prepune fitonutrijenata. Sadrže elaginsku kiselinu, katehine, antocijanine i salicilnu kiselinu. Borovnice su zapravo prirodni aspirin. Da, slijedeći put kada budete imali glavobolju, samo pojedite borovnice! Pomažu i pri smanjenju broja proteina koji se dovode u vezu sa bolestima mozga kao što su Alchajmer i Parkinsonova. Sprečavaju i opasne neurološke poremećaje.
Kupine
Kupine sadrže vrlo važnu hranjivu materiju poznatu pod imenom – elagična kiselina. Ona štiti ćelije kože od štetnih UV zraka. Usporava i raspadanje kolagena u koži. Ukoliko ih često budete jeli nećete se tako lako naborati.
Ribizle
Ribizle su posebno cijenjene jer sadrže gama-linoleničnu kiselinu. Ova kiselina zaustavlja alergijsku reakciju koju tijelo pokrene da bi izolovalo stane materije kao što je polen. Ukoliko jedete ribizle smanjićete svrab u očima i začepljenje sinusa.
Maline
Maline takođe djeluju kao aspirin. Jedući maline možete da izliječite glavobolju, jer sadrže bitan spoj koji djelotvorno smanjuje bol i upale, čak i bolje od aspirina. Pojedini nutrijenti u njima štite ćelije od onečišćujućih materija koje se nalaze u prerađenoj hrani i duvanskom dimu.
Jagode
Da li ste znali da jagode sadrže više vitamina C nego pomorandže? Zovu ih i fabrike antioksidanasa, a jedući ove bobice ćete spriječiti artritis, gubitak pamćenja, različite oblike raka i bolesti srca. Osim toga one su tako ukusne sa šlagom – samo neka budu bez šećera.
cure.ba