Začini (Foto: Cure.ba)
Uzmite po jednu čajnu kašičicu komorača, kopra, anisa i kima te pomješajte i smrvite sjemenke. Konzumirajte pola kašičice ukoliko imate smetnje nakon začinjenog ili masnog obroka.
Čaj od mente ili kamilice – ovi čajevi brzo će ublažiti probavne smetnje. Pustite neka odstoje 10 minuta prije konzumacije.
Med i ocat – ukoliko znate da ćete konzumirati hranu zbog koje bi poslije mogli požaliti, isprobajte ovaj narodni lijek. Dodajte jednu čajnu kašičicu meda i jednu kašičicu jabučnog octa u čašu tople vode te popijte 30 minuta prije obroka.
Soda bikarbona – dodajte kašičicu sode bikarbone u čašu vode, te par kapi limunovog soka. Ako su vam kiseline u želucu previše jake, ova solucija ih neutralizira te ublažava plinove.
Ušećereni đumbir – osušeni i ušećereni đumbir može se naći u bilo kojem supermarketu ili trgovini s zdravom hranom. Dva ili tri komadića ovog slatkiša mogu ublažiti vaše probavne smetnje. Ova solucija odličan je lijek i za djecu koja imaju manje bolove u trbuhu.
Pivo – ovo piće bogato je hmeljem, biljkom koja pomaže stimulaciju probave. No nemojte pretjerati, više od pola čaše pive zatvorit će vam probav
cure.ba