morska so (foto:cure.ba)
Budući da je so zdrava u malim količinama, a prosečan čovek tu količinu redovno prelazi, tema soli je bitna. Velika količina soli dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, a čak i ako pazite, prerađena hrana nas često prevari jer natrijum pomaže pri održavanju hrane svježom i ukusnom.
Prema klinici Mayo, i stona i morska imaju istu nutritivnu vrednost, bez obzira što morsku često nazivaju “zdravijom alternativnom”. Obe sadrže jednaku količinu natrijum hlorida po gramu.
Razlika je što morska so ima nešto više minerala jer se stona više obrađuje pa je time i “čišća”, a često joj se dodajte i jod. Veća količina minerala u morskoj soli utiče na ukus i boju, ali nije dovoljna da bude hranjivija.
Dakle, ako želite manje obrađenu so, morska je vaš izbor. Ako volite čišću, birajte stonu so. To je stvar ličnog ukusa. Ipak, pazite na količinu.
cure.ba