Riba (Foto: Cure.ba)
Osim toga, sadržaj riblje masti vrlo je koristan za ljudski organizam, dakle, čak i ako pojedete masnu ribu to vam neće štetiti.
Riba prije svega sadrži masne kiseline omega 3 koje pozitivno utiču na nivo kolesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih žila. Osim toga, riblje meso je bogato vitaminima i mineralima.
Riba bi se na vašem jelovniku trebala naći barem jednom sedmično. Naravno, pripremljena na pravi, zdravi način, a to nikako nije riblji file pržen u velikoj količini ulja.
Nemasne ribe sadrže najviše dva posto masti, a to su prije svega ribe iz brzih tokova – pastrva, štuka ili smuđ. Srednje masne ribe sadrže od dva do deset posto masti, a među njima su, na primjer šaran ili tolstolobik (srebrni šaran). Masne ribe poput jegulje sadrže više od 10 posto masti.
Treba znati i odabrati dobru ribu. Birajte ih pažljivo i imajte na umu da su svježe ribe uvijek bolje od onih zamrznutih. Tuna je također dobra, ali ona u vlastitom soku – manje je kalorična nego ona u ulju.
cure.ba