namirnice (foto:cure.ba)
U knjizi dr. Lisa Drayer govori o slobodnim radikalima i starenju. Ona u osnovi kaže da smo svaki dan izloženi slobodnim radikalima (nestabilni atomi ili molekule) koji mogu izazvati ‘pustoš na molekularnoj razini’. Tijekom vremena nakupljena šteta može uzrokovati probleme kao što su bore, katarakta, rak i razne druge bolesti te poremećaje povezane sa starenjem. Pa kako ti slobodni radikali ulaze u naše tijelo? Alkohol, stres, izlaganje suncu i zagađenje neki su od poznatih krivaca, ali tu su i normalne aktivnosti kao što su disanje i probava!
Zvuči zastrašujuće, zar ne? Ipak, ne uznemirujte se. Dobra vijest je da se protiv slobodnih radikala možete boriti konzumiranjem hrane bogate antioksidansima. Neki od najmoćnijih antioksidanata su beta-karoten, razne fitokemikalije i vitamini A, C i E. Na našu sreću, većina tih hranjivih tvari može se naći u voću i povrću. Prema mišljenju dr. Drayer, borovnice su na vrhu top-liste hrane bogate antioksidansima. Drugi velik izvor antioksidansa su luk, brokula, crvene jabuke, grožđe, jagode, maline, tamna čokolada, crno vino i čaj.
Omega-3 masne kiseline
Svi smo čuli za ‘dobre masti’, a omega-3 masne kiseline su najbolje među njima. Prema riječima dr. Drayer, one podmazuju našu kožu i pružaju vlagu stanicama, što kožu čini podatnom i mekom. Jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina je riba, kao što je losos, skuša, haringa i pastrva, pa dr. Drayer preporučuje najmanje tri porcije tjedno (ako niste u mogućnosti ispuniti taj minimum, uzmite dodatke prehrani). I jaja, žitarice, jogurt, sir i mlijeko iz domaćeg uzgoja sadrže omega-3 masne kiseline. Orah je jedan od najboljih izvora biljnih omega-3 masnih kiselina.
Evo nekoliko jednostavnih načina kako uključiti ove namirnice:
1. Što više boja, to bolje
Na svako pojedino voće ili povrće dr. Drayer gleda kao na zaseban paketić hranjivih tvari. Dok lutate tržnicom ili supermarketom, odaberite ono u raznim bojama, tako ćete dobiti raznovrsnije vitamine.
2. Pametne zamjene
Umjesto pomfrita jedite kuhani krumpir ili kušajte slatki krumpir. Zamijenite čokoladice perecom od tamnog brašna s mrvicama tamne čokolade. Bit ćete uspješniji ako hranu kuhate i pripremate kod kuće.
3. Riječ je o dodavanju, a ne oduzimanju
Dr. Drayer dodaje antiaging hranu u našu svakodnevnu rutinu. Primjerice ako svakog jutra jedete žitarice, dodajte šaku bobica. Trebate međuobrok? Napravite mješavinu oraha i suhog voća.
Top 10 namirnica za ljepotu
Da biste započeli antiaging način prehrane, dr. Drayer preporučuje da svaki tjedan postavite novi cilj. ‘Ako postavite male ciljeve, možete bolje upravljati stanjem sveukupnog zdravlja’, kaže.
1. divlji losos (sadrži omega-3)
2. posni svježi jogurt
3. kamenice
4. borovnice (sadrže antioksidanse)
5. kivi (sadrži antioksidanse)
6. slatki krumpir (sadrži antioksidanse)
7. špinat (sadrži antioksidanse)
8. rajčica (sadrži antioksidanse)
9. orasi (sadrže omega-3 i antioksidanse)
10. tamna čokolada (sadrži antioksidanse)
cure.ba