Zdravlje

Pogrešna razmišljanja – Zablude o prehladi

Napisao admin

Prikupljeno znanje sada razbija neka pogrešna razmišljanja o prehladi koja traju već desetinama godina.


Prehlada (foto: cure.ba)

Prehlada nije rezultat slabog imuniteta

Nema naučnih dokaza da češću sklonost prehladama izaziva slab imunitet. Tačnije, kažu stručnjaci, neprijatni simptomi prehlade znak su da je imunitet jak i da se na taj način bori.

Vitamin C neće zaustaviti prehladu

Iako mnogi tvrde da je vitamin C dobra prevencija, činjenica je da neće zaustaviti prehladu. Vitamin C može donekle da skrati trajanje prehlade, ali neće ublažiti simptome niti ih spriječiti.

Topla odjeća ne pomaže

Izloženost hladnoći nema nikakve veze s prehladom. Najčešće se prehlada događa tokom jeseni i zime jer hladno vreme drži ljude u zatvorenom prostoru u kojem je virusima puno lakše da pređu s jedne osobe na drugu.

Pileća supa zaista djeluje

Nekoliko istraživanja je pokazalo da pileća supa zaista ublažava infektivne procese u tijelu koji se događaju za vrijeme prehlade. Isti uspjeh u takvim aktivnostima primijećen je i kod domaćih i kod kupovnih supa.

Puno tekućine ne igra važnu ulogu

Mnogi za vreme prehlade savjetuju uzimanje velikih količina tečnosti, ali takvi savjeti nemaju naučno uporište. Dakle, nije dokazano da puno čaja ubrzava izliječenje od prehlade, pa se zato mogu uzimati uobičajene količine vode, čaja ili soka.

cure.ba

Komentari

komentara