Začini (Foto: Cure.ba)
5. Cimet
Pacijenati s dijabetesom tipa II, koji su duže vremena svakodnevno konzumirali pola kašike cimeta, primijetili su smanjen nivo šećera u krvi. Cimet održava zube i desni zdravima, poboljšava probavu i uklanja začepljenost nosa i ušiju uzrokovane prehladom. Cimet na naš organizam djeluje protuupalno i poboljšava cirkulaciju.
4. Kurkuma
Kurkuma je začin jarke narančaste boje, a dobiva se iz korijena biljke iz porodice đumbira. Protuupalno djeluje na naš organizam. Kurkuma se često koristi i za ublažavanje bolova u zglobovima, te poboljšanje rada jetre.
3. Đumbir
Đumbir pomaže kod probavnih smetnji: zatvor, mučnina, proljev. Često se koristi i za sprječavanje mučnine uzrokovane hemoterapijom.
2. Bosiljak
Ovaj vrijedni začin štiti naš kardiovaskularni sistem. Osobe koje boluju od astme ili prehlade piju čaj od bosiljka kako bi pročistile dišne puteve i ojačali pluća. Ublažava glavobolje, temperature, a dobar je i za ublažavanje svraba uboda insekata.
1. Origano
Imate li loš zadah prožvačite malo svježeg origana. Ova je biljka odlična u borbi protiv grlobolje, kašlja, ali i nesanice i glavobolje.
cure.ba