Kajsija (Foto: Cure.ba )
Postoji više vrsta kajsija nastalih ukrštanjem. Obično je okruglastog oblika, obrasla sitnim, gotovo neprimjetnim, dlačicama, žute ili narandžaste boje. Plod kajsije je sličan breskvi i nektarini. Jezgro koštice je, kada se osuši, jestivo, pa kajsija spada u koštunjavo voće.
Kajsija (sveža) sadrži dosta vode, a malo kalorija (oko 50 kilokalorija) i mnogo korisnih supstanci. Suve kajsije sadrže gotovo šest puta više kalorija nego svježe.
Ljekoviti sastojci
Plod kajsije sadrži dosta korisnih sastojaka:
• beta karotin
• bjelančevine
• biljna vlakna
• biljne masti
• biljne hormone
• vitamine B kompleksa
• vitamin B-17 (u koštici)
• vitamin C
• gvožđe
• eterična ulja
• esencijalne masne kiseline (jezgro)
• kalijum
• kalcijum
• magnezijum
• mineralne soli
• natrijum
• organske kisline
• proteine
• skrob
• sumpor
• fosfor
• ugljene hidrate
• celulozu
• šećer
Kajsija u ishrani
Za ishranu se koristi svijež plod kajsije, ali i jezgro sušene koštice. Jezgro koštice sadrži veoma korisne sastojke (protiv raka), ali ih ne treba jesti u većim količinama, jer sadrže i amigdelin.
Ljekoviti i korisni takođe su i sok ili kompot od kajsije. Najzdraviji je prirodno ceđeni sok bez konzervansa i bez dodatka šećera. Džem, marmelada ili slatko od kajsija dobri su za ishranu jer se mogu koristiti u svako doba godine.
Sušene kajsije su pravi izvor korisnih sastojaka, a mogu se koristiti tokom cele godine.
Lekovite osobine
Kajsija povoljno deluje na ljudski organizam kod sledećih zdravstvenih tegoba:
• akne
• anemija
• bolesti zuba i usne šupljine
• bolesti srca i krvnih sudova
• bronhitis
• gojaznost
• gubitak pamćenja
• depresija
• ekcem
• zatvor (konstipacija)
• katarakta
• neke vrste raka (prevencija i lečenje)
• nervoza
• pad imuniteta
• povišena temperatura i groznica
• pojava bora na koži
• prehlade i grip
• problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima
• problemi sa zglobovima i kostima
• problemi sa vidom
• problemi sa organima za varenje
• problemi sa krvnim pritiskom
• problemi sa metabolizmom
• problemi sa želucem
• problemi u trudnoći
• protiv opekotina od sunca (sok)
• protiv glista (koštice u manjim količinama)
• protiv starenja
• razne infekcija
• sinuzitis
• skorbut
• stres
• uganuća i istegnuća
• upale kože i svrab (osip)
• herpes
• hronični umor
• celulit
• šlog
Kajsija se može koristiti kao diuretik, laksativ, antioksidans, a povoljno djeluje pri čišćenju organizma od raznih toksina.
Kajsija pospješuje rast, razvoj i obnovu kostiju, kao i obnovu oštećenog tkiva.
Sviježe kajsije (naročito zelene) mogu negativno da utijču na osobe koje imaju problema sa hepatitisom i otocima ili da izazivaju gorušicu.
Dijabetičari i osobe sa povišenim nivoom holesterola treba da izbjegavaju sušene kajsije (suha kajsija sadrži mnogo šećera i kalorija).
Ostalo
Kajsija je korisno voće i prirodni lijek za prevenciju i lečenje, pa preporučujemo: sviježe voće, džemove, sušeno voće, sokove, ali i koštice.
Pri velikim vrućinama, posle obilnog znojenja, kajsija povoljno deluje na organizam jer nadoknađuje izgubljenu tečnost, ali i vitamine i minerale.
U kozmetici se sastojci kajsije koriste za pravljanje raznih krema za njegu kože, a cvijet za proizvodnju nekih vrsta parfema.
cure.ba