Zdravlje

Ljekovito i osvjezavajuće voće – Kajsija u službi zdravlju

Napisao admin

Kajsija (Prunus armeniaca) je porjeklom sa sjevera Kine i Kirgistana, ali se dugo smatralo da je porjeklom iz Jermenije, pa se negdje čak i naziva jermenijska šljiva. Spada u listopadno drveće visine od 8 do 12 metara, a listovi su u obliku srca veličine nekoliko centimetara.
Kajsija se gaji u svim krajevima gde je topla klima. U Evropi je rasprostranjena u oblasti Mediterana, a ima je dosta i u Kaliforniji. U našim krajevima sveža kajsija može se jesti od početka juna pa do kraja septembra.


Kajsija (Foto: Cure.ba )

Postoji više vrsta kajsija nastalih ukrštanjem. Obično je okruglastog oblika, obrasla sitnim, gotovo neprimjetnim, dlačicama, žute ili narandžaste boje. Plod kajsije je sličan breskvi i nektarini. Jezgro koštice je, kada se osuši, jestivo, pa kajsija spada u koštunjavo voće.
Kajsija (sveža) sadrži dosta vode, a malo kalorija (oko 50 kilokalorija) i mnogo korisnih supstanci. Suve kajsije sadrže gotovo šest puta više kalorija nego svježe.
Ljekoviti sastojci
Plod kajsije sadrži dosta korisnih sastojaka:
•    beta karotin
•    bjelančevine
•    biljna vlakna
•    biljne masti
•    biljne hormone
•    vitamine B kompleksa
•    vitamin B-17 (u koštici)
•    vitamin C
•    gvožđe
•    eterična ulja
•    esencijalne masne kiseline (jezgro)
•    kalijum
•    kalcijum
•    magnezijum
•    mineralne soli
•    natrijum
•    organske kisline
•    proteine
•    skrob
•    sumpor
•    fosfor
•    ugljene hidrate
•    celulozu
•    šećer
Kajsija u ishrani
Za ishranu se koristi svijež plod kajsije, ali i jezgro sušene koštice. Jezgro koštice sadrži veoma korisne sastojke (protiv raka), ali ih ne treba jesti u većim količinama, jer sadrže i amigdelin.
Ljekoviti i korisni takođe su i sok ili kompot od kajsije. Najzdraviji je prirodno ceđeni sok bez konzervansa i bez dodatka šećera. Džem, marmelada ili slatko od kajsija dobri su za ishranu jer se mogu koristiti u svako doba godine.
Sušene kajsije su pravi izvor korisnih sastojaka, a mogu se koristiti tokom cele godine.
Lekovite osobine
Kajsija povoljno deluje na ljudski organizam kod sledećih zdravstvenih tegoba:
•    akne
•    anemija
•    bolesti zuba i usne šupljine
•    bolesti srca i krvnih sudova
•    bronhitis
•    gojaznost
•    gubitak pamćenja
•    depresija
•    ekcem
•    zatvor (konstipacija)
•    katarakta
•    neke vrste raka (prevencija i lečenje)
•    nervoza
•    pad imuniteta
•    povišena temperatura i groznica
•    pojava bora na koži
•    prehlade i grip
•    problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima
•    problemi sa zglobovima i kostima
•    problemi sa vidom
•    problemi sa organima za varenje
•    problemi sa krvnim pritiskom
•    problemi sa metabolizmom
•    problemi sa želucem
•    problemi u trudnoći
•    protiv opekotina od sunca (sok)
•    protiv glista (koštice u manjim količinama)
•    protiv starenja
•    razne infekcija
•    sinuzitis
•    skorbut
•    stres
•    uganuća i istegnuća
•    upale kože i svrab (osip)
•    herpes
•    hronični umor
•    celulit
•    šlog
Kajsija se može koristiti kao diuretik, laksativ, antioksidans, a povoljno djeluje pri čišćenju organizma od raznih toksina.
Kajsija pospješuje rast, razvoj i obnovu kostiju, kao i obnovu oštećenog tkiva.
Sviježe kajsije (naročito zelene) mogu negativno da utijču na osobe koje imaju problema sa hepatitisom i otocima ili da izazivaju gorušicu.
Dijabetičari i osobe sa povišenim nivoom holesterola treba da izbjegavaju sušene kajsije (suha kajsija sadrži mnogo šećera i kalorija).
Ostalo
Kajsija je korisno voće i prirodni lijek za prevenciju i lečenje, pa preporučujemo: sviježe voće, džemove, sušeno voće, sokove, ali i koštice.
Pri velikim vrućinama, posle obilnog znojenja, kajsija povoljno deluje na organizam jer nadoknađuje izgubljenu tečnost, ali i vitamine i minerale.
U kozmetici se sastojci kajsije koriste za pravljanje raznih krema za njegu kože, a cvijet za proizvodnju nekih vrsta parfema.

cure.ba

Komentari

komentara