Foto: arhiva
Najčešće je uzrokuju virusna ili bakterijska infekcija, stres ili iritacija alkoholom, lekovima, a obično se javlja kod osoba pozitivnih na Helicobacter pylori.
Akutni gastritis javlja se naglo i brzo prolazi, a hronični može trajati godinama. Najčešći simptomi su bol ili osećaj nelagode u gornjem delu stomaka, nadutost, štucanje, podrigivanje, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, tamna stolica, a krajnje upozorenje je krv u stolici. Nelečeni gastritis doprinosi nastanku čira na želucu, te ga ne treba olako shvatati.
Čajevi
U borbu protiv gastritisa poželjno je uključiti i bilje, lekove direktno iz prirode. Jednake delove kičice, hajdučke trave, kantariona i podubice pomešajte, pa četiri kašike mešavine prelijte litrom ključale vode i ostavite da odstoji poklopljeno 90 minuta. Procedite i pijte nezaslađeno u toku dana umesto vode.
Pravilna ishrana i izbegavanje namirnica koje nadražuju želudac od presudne su važnosti u terapiji. Preporučuje se nemasna hrana bogata vlaknima, kao i izbegavanje jakih začina.
Dobro žvaćite
Pravilna ishrana za gastritis podrazumeva da jedete češće, ali manje obroke. Svaki zalogaj treba dobro sažvakati, a hrana treba da bude umerene temperature.
– Iz ishrane treba izbaciti gazirane napitke, slatkiše, začinjene obroke, suhomesnate proizvode, pohovano i prženo, a uvesti alkalne namirnice, među kojima prednjače heljda, maslinovo ulje i lan. Preporučuje se kuvano voće umesto svežeg, klice, prirodno ceđeni sokovi, posebno od sirovog kupusa i šargarepe, probiotski jogurt – kaže Milka Raičević, nutricionista.
Od mesa treba birati što kvalitetnije, sa što manje masnoće, bez kožice, a preporučuju se i soja i proizvodi od soje, piletina, riba i plodovi mora. Dozvoljena je po jedna voćka dnevno, jabuka, breskva ili kruška, manja banana, manje količine grožđa ili dinje, kivi, ananas. Kuvano voće se vari lakše od svežeg, pa su kompoti odličan izbor. Treba izbegavati pomorandže, grejpfrut, citrusno voće uopšte, kao i povrće koje izaziva gasove, prvenstveno papriku, krastavac, brokoli i grašak.
Dan počnite biljnim čajem
Gastritis dijeta, koju preporučuje naša sagovornica, podrazumeva da svaki dan počnete šoljom biljnog čaja, pa da pola sata kasnije pripremite doručak. Evo predloga za nedeljni meni.
PONEDELJAK
Doručak: dvopek ili prosušeni hleb namažite džemom od šipka; uz to je poželjno popiti čaj od šipka bez šećera
Užina: sezonsko voće
Ručak: belo meso kuvano ili dinstano i sveža salata od kupusa i šargarepe
Večera: integralni pirinač s barenim povrćem – šargarepa, brokoli
UTORAK
Doručak: kaša od prosa sa pet-šest suvih grožđica i bademima
Užina: voće, kuvana ili pečena bundeva
Ručak: lagana čorba od bundeve i đuveč s integralnim pirinčem i tofu sirom
Večera: probiotski jogurt sa ovsenim pahuljicama
SREDA
Doručak: integralni hleb s namazom od mladog sira i rukolom
Užina: čaj od matičnjaka i jedna banana
Ručak: pečena pastrmka i zelena salata s maslinovim uljem i limunovim sokom
Večera: palenta s mlevenim semenkama lana, susama i bundeve
ČETVRTAK
Doručak: ovsene pahuljice prokuvane u vodi i pomešane s mlevenim bademima, medom, suvim voćem, bananom i mlevenim semenkama susama, lana i bundeve
Užina: čaj od kamilice i jabuka
Ručak: ćufte od belog mesa i salata od sveže šargarepe i cvekle. Belo meso sameljite, pomešajte sa iseckanim crnim i belim lukom, posolite i pobiberite, pa dodajte iseckan peršun. Oblikujte ćufte i pecite u rerni na papiru za pečenje.
Večera: lagana integralna testenina sa spanaćem
PETAK
Doručak: griz od integralnog pirinča kuvan u sojinom mleku i zaslađen stevijom
Užina: bademi i suvo voće
Ručak: meko kuvana jaja, bareni krompir i salata od praziluka i cvekle
Večera: šejk od banane, pirinčanog mleka, alfa-alfa klica, meda i malina
alo.rs