Foto: arhiva
Jabučni ocat je bogat vitaminima A, B, C i P, mineralima florom, fosforom, kalcijem, magnezijem, natrijem i željezom te sadrži 13 esencijalnih aminokiselina i enzime.
Jabuka kao glavni sastojak ima vrlo visoka nutritivna svojstva, sadrži brojne vitamine i minerale među kojima je možda najvrredniji pektin – prehrambeno vlakno topivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sistemu i na taj način pridonosi osjećaju punoće i sitosti.
No osim kao dodatak salati jabukovo sirće može se koristiti puno šire. Razrijeđen s vodom ili pak nanesen direktno na kožu, ocat je namirnica koja doista zlata vrijedi.
Blagodeti octa:
– suzbija gripu
– pomaže pri rješavanju bubrežnog kamenca
– regulira pH vrijednost u organizmu
– pomaže kod mučnina
– pomaže kod alergija
– snižava nivo glukoze u krvi i djelotvoran je kod dijabetesa
– ublažava migrenu i upale mišića
– djeluje protuupalno te pomaže kod artritisa
– pomaže kod infekcije dišnih putova te kod upale sinusa
– snižava krvni pritisak
– snižava nivo holesterola i pomaže pri mršavljenju
– vrlo je efikasan u borbi protiv peruti i iritacija tjemena
– rješava probleme s gljivica na noktima
– umiruje kožu oštećenu ubodom insekta
– isušuje virusne bradavice
depo.ba