Foto:arhiva
Zvanični saveti državnih organa za javno zdravlje u Velikoj Britaniji su potpuno pogrešni, tvrdi se u izveštaju koji su objavili britanski Nacionalni forum za gojaznost i Zavod za javno zdravlje.
Savetovanje ljudima da praktikuju ishranu siromašnu mastima, kako bi snizili holesterol ima “katastrofalne posledice po zdravlje”, osnovna je okosnica ovog izveštaja, prenosi Gardijan.
Izveštaj takođe optužuje velike državne zdravstvene institucije da u dosluhu sa kompanijama iz prehrambene industrije daju pogrešne savete onima koji imaju problema sa gojaznoću ili holesterolom.
Objavljeno istraživanje dalje tvrdi da zasićene masti ne prouzrokuju bolesti srca a da punomasni mlečni proizvodi, uključujući mleko, jogurt ili sir, mogu čak i zaštititi od srčanih bolesti. Ova tvrdnja izazvala je velike polemike u naučnim krugovima, prenosi Gardijan. Istraživanje upozorava da se proizvodi koji su označeni kao “nemasni”, “light” ili da “snižavaju holesterol” treba izbegavati u širokom luku.
Mesne prerađevine, poput slanine, kobasice i šunke mogu da izazovu rak creva kod ljudi, saopštili su danas stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije.
U izveštaju se takođe navodi da propagiranje dijeta i načina ishrane koji sadrži nizak procenat masti neće rešiti probleme sa gojaznošću, ističući da je upravo grickanje između obroka ono što ljude u stvari čini debelima.
Umesto ovoga, neprofitne organizacije savetuju da se u organizam unosi više neprerađenih namirnica, poput mesa, ribe, mlečnih proizvoda ili povrća sa visokom koncentracijom “dobrih masti” kao što je avokado, ističući da “nismo debeli od hrane”.
U istraživanju se ističe da šećer nije preporučljiv i da ga treba izbegavati, ali da je brojanje kalorija besmisleno, i da je mit da će se fizičkom aktivnošću nadomestiti svi nedostaci loše ishrane ipak – samo mit.
Umesto toga, najzdraviji način ishrane je onaj koji je siromašan prerađenim ugljenim hidratima a bogat zdravim mastima, i upravo ovakav način ishrane smanjuje rizik od bolesti srca, navodi se u izveštaju.
blic.rs