Kuhanjem luka ubijaju se ljekovita svojstva. Upravo stoga crveni bi se luk trebao jesti sirov, odnosno neobrađen. Kombinacija je zaista mnogo, a ako ste dovoljno odvažni, možete ga jesti kao prilog gotovo svakom ručku. Možda vas baš ove činjenice o zdravoj ulozi crvenog luka potaknu da ga češće uvrstite u svoje jelovnike:
1. Zaustavlja rast stanica raka
Luk je bogat sumpornim spojevima koji štiti organizam od raka želuca, debelog crijeva, dojke, pluća i prostate. Učinkoviti su i kod borbe s bakterijama u mokraćnom sustavu, piše “Dnevno.hr“.
2. Kontrolira dijabetes
Sirov crveni luk povećava proizvodnju inzulina. Ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovito jedete svježi sirovi luk.
3. Liječi zatvor
Mučite li muku sa zatvorom, pomoći će vam vlakna koja se nalaze u sirovim lukom. Ona istjeruju toksine i tvrde čestice hrane iz crijeva.
4. Pomoć za upalu grla
Od crvenog luka možete napraviti sok. On će vas brzo izvući i ralja prehlade ili grlobolje.
5. Problemi s krvarenjem iz nosa
Muči li vas krvarenje iz nosa, crveni luk može zaustaviti krvarenje. Ako krv uporno curi, mirišite crveni luk neko vrijeme.
6. Štiti srce
Jedete li crveni luk redovito, on će vam zaštititi srce od koronarnih bolesti. Luk kontrolira i visoki krvni tlak te otvara zakčene arterije.
7. Kontrolira razinu kolesterola
Sirovi luk kontrolire kolesterol te smanjuje loš kolesterol (LDL) u krvi.
cure.ba