Zdravlje

Spasit će vam život – Saznajte zašto ljekari jedu ovih 14 namirnica!

Napisao admin

Hrana vam može spasiti život, i to zaista nije pretjerivanje. Ali, ako primjenjujete pogrešan način ishrane, bogat šećerima, industrijskim masnoćama, solju, mesom i rafinisanim brašnom – činite loše svom organizmu. Ove namirnice jedi ljekari.


1) PASULj

Bogat antioksidansima, proteinima, vlaknima, pasulj pomaže da smanjite rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja, pa čak i gojaznosti.

Takođe, čisti organizam od toksina, holesterola i estrogena.

Preporučuje se osušeni organski pasulj, koga je potrebno potopiti da odstoji nekoliko sati u vodi prije kuvanja.

2) ZELENI ČAJ

Bogat antioksidantnim polifenolima, posebno EGCG (epigalokatehin galat). Sve studije pokazuju da smanjuje rizik od raka crijeva, želuca, dojke, pluća i prostate. Može se piti i hladan.

3) NAR

Nar se nalazi na vrhu mnogih lista zdrave hrane, i to s razlogom. Sjeme mu je bogato antioksidansima, kao i važnim amino-kiselinama, i mineralima koji jačaju imuni sistem, kao što su cink i bakar. Preporučuje se i 100-procentni sok od nara bez dodatka šećera.

4) ZELENO POVRĆE

Brokoli su puni sulforafana, jedinjenja koje štiti od tumora i povratka nekih vrsta tumora.

Jedan obrok od zelenog povrća dnevno, ili pola šolje kuvanog, smanjuje rizik od srčanog udara za 23 procenta.

Kuvajte brokoli dok ne postane svijetlo zelen. Ako ga prekuvate dobija gorak ukus.

Preostalih 10 namirnica pronađite u nastavku teksta…

 

5) BOROVNICE

Od svog bobičastog voća, borovnica sadrži najveću dozu antokjanina, moćnog antioksidansa koji daje plavu boju. Konzumiranje samo jedne šolje borovnica nedjeljno smanjuje rizik od dijabetesa za 23 procenta. Kupite kad ih ima u sezoni i zamrznite.

6) JAJA

Jaja su zdrava za mozak. Ako ih jedete za doručak, organizam počinje da proizvodi dopamin, norepinefrin i epinefrin, koji utiču na povećanu budnost i pažnju, energiju i raspoloženje.

Takođe, jaja su bogata vitaminom B koji je neophodan za pravilno funkcionisanje ćelije.

7) KEFIR

Sličan jogurtu, kefir ima dosta proteina i kalcijuma, pogoduje proizvodnji zdravih bakterija i smanjuje nivo laktoze. Pomaže u skidanju viška kilograma. Pri kupovini, obratite pažnju da nema dodatih šećera.

8) DIVLjI LOSOS

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje utiču na bolje raspoloženje, na bolje funkcionisanje ćelija, na smanjenje bora. Obrok od 100 grama zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom D, koji je od vitalnog značaja za zdravlje kostiju i prevenciju kancera.

Gajeni losos često sadrži štetne pesticide, zato potražite losos sa Aljaske.

9) JABUKE

Ovo voće bogato je rastvorljivim vlaknima, koji smanjuju holesterol, antioksidansima i fitonutrijentima koji pomažu kod upala. Studija je pokazala da, ako pojedete jabuku 15 minuta prije obroka, to smanjuje unos kalorija za vrijeme jela za 15 procenata.

10) ORAŠASTI PLODOVI

Bademi i pistaći imaju manje kalorija nego što se ranije mislilo, što bi vjerovatno moglo da se primijeni i na ostale orašaste plodove. Preporučuje se kod starijih osoba kojima su potrebni vitamin E i omega-3 kiseline, koji sprečavaju skupljanje mozga.

11) KOKOSOVO ULjE

Ne plašite se svakih masnoća, samo onih loših. Kokosovo ulje predstavlja zdrav izvor srednjih masti koje pomažu u metabolizmu. Odaberite manje obrađene oblike kokosovog ulja.

12) AVOKADO

Za avokado važi formula masnoća + apetita. Jedinsven spoj masnoća i vlakana kod avokada čini da se osjetite sitima. Samo pola avokada povećava proizvodnju leptina, hormona koji nas čini sitima. Dodajte avokado u salatu (spanać, šargarepu), i time ćete povećati apsorpciju antioksidanasa iz salate, spanaća i šargarepe.

13) KAFA

Kafa je najbogatiji izvor antioksidanasa koji postoji na planeti. Ona, takođe, smanjuje rizik od agresivnog tumora dojke i jetre. Kafein u kafi ubrzava metabolizam za 16 procenata. Preporučuje se tzv. “bird frendli” kafa, sa onih područja na kojima postoji i druga vrsta vegetacije, i koja predstavljaju privlačno stanište za ptice.

14) MANGO

Mango ima visok sadržaj vitamina A i E. Smanjuje nivo triglicerida. Preporučuje se svježe cijeđen sok od manga, a možete ga koristiti i kao preliv za piletinu ili ribu.

blic

Komentari

komentara