Susan Reynolds (Foto: Oslobođenje)
Ova djevojka iz Edinburgha je posljednji put jela kuhanu hranu prije sedam godina, a danas konzumira samo nekuhano voće, povrće, sjemenke, orašaste plodove i grah, piše Daily Mail.
Svakog dana jede desetak porcija voća i povrća, te ima nekoliko vlastitih recepata, među kojima je i hladna juha od špinata, veliki svežanj bilja i cijela zelena salata, kako bi obroci bili što zanimljiviji.
Ipak, za vrijeme studentskih dana kaže da je u sebe unosila sve i svašta – hranila se u McDonaldsu, kineskim restoranima i uživala u ludim noćnim partijama ispijajući ture alkohola. Međutim, sve se to promijenilo kada se u 21. godini, tokom šestomjesečnog putovanja u Indiju, zainteresovala za jogu. Nakon povratka kući odlučila je da postane vegeterijanka i trenirala za učitelja joge, prije nego što je počela sa jedenjem samo sirove hrane.
“Otišla sam u kafić koji služi sirovi hranu sa namjerom da nešto pojedem. Tamo su me upoznali sa takvom hranom, onda sam i sama pročitala o tome i odlučila da probam. Razlika koju sam osjetila nakon samo jednog dana bila je nevjerovatna, pa sam nastavila da je jedem svaki dan. Nisam imala topli obrok već sedam godina”, kaže Susan, objasnivši koje su prednosti ovakve ishrane:
“Mentalna vedrina, pozitivnost, zdravlje, energija, sjaj i sposobnost izbora. Ljudi su komentarisali i da lijepo mirišem, da imam sjajnu kožu i mladalački izgled. Kažu da izgledam dobro za svoje godine. Također sam emocionalno uravnotežena i sretna osoba.”
Svoju strast za sirovom hranom pretvorila je i u biznis pod imenom Twist and Sprout, gdje polazinci uče kako da u život uvedu sirovu hranu.
I iako održavanje ovakvog režima ishrane zvuči teško, Susan kaže da ne žudi za kuhanom hranom i da bez problema održava prehrambenu disciplinu cijelo vrijeme.
“Ako razriješite emocionalnu provrženost za kuhanom hranom, više nećete žudjeti za njom. Ja se fokusiram na ishranu koja uključuje dosta tečnosti, puno zelenog soka, juhe, frapee i ‘eliksire’. Trudim se da unosim što više zelenog povrća. Za energiju jedem voće i rijetko masti iz orašastih plodova, sjemenki i kokosa.”
Koliko je posvećena ovakvom stilu ishrane govori i podatak da je uvjerila momka i roditelje da probaju, a prošli Božić je za njih pripremala sirovu hranu.
“Za početak sam napravila voće na pladnju i svidjelo im se. Imali smo sirovi nadjev pite napravljene od sjemenki orašastih plodova i voća. Za glavno jelo sam jela divovsku salatu s hljebom od cjelovitih žitarica.”
oslobodjenje