Rak (Foto: Arhiva)
Britansko istraživanje dokazalo je da je tek 47 posto ljudi svjesno da postoji neka veza između ispijanja alkohola i potencijalno smrtonosne bolesti, no čak 83 posto bi podržalo da se na alkoholna pića stavljaju etikete koje iznose hranjive vrijednosti i zdravstvene informacije.
Sarah Williams, koja se bavi proučavanjem karcinoma, kaže: “Alkohol je znanstveno dokazani uzročnik karcinoma, no javnost toga nije baš svjesna. A čak i nisu u rizičnoj skupini samo alkoholičari, nego su i osobe koje redovito piju pod većim rizikom od sedam različitih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke i usta.”
Alkohol je trenutačno isključen iz EU propisa prema kojima je obavezno da na prehrambenim artiklima i gaziranim pićima pišu sastojci i hranjive vrijednosti, unatoč tome što je klasificiran dtako da se ubraja u prvu grupu prema uzrokovanju karcinoma, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.
“Nevjerojatno je da je obavezno postavljanje etiketa na kutije žitarica, no ne i na alkoholna pića koja mogu ozbiljno ugroziti zdravlje”, istaknuo je Ian Gilmore, predsjednik organizacije AHA koja ima za cilj smanjivanje utjecaja alkohola i sprječavanje alkoholizma.
Iako je 91 posto ispitanika smatralo da bi trebalo istaknuti utjecaj alkohola na zdravlje, svega 31 posto je znalo ispravno povezati alkohol s rakom dojke. Kad bi stajali natpisi na pićima, svatko bi mogao sam donijeti bolji izbor, smatra Williams i zaključuje: “Smanjivanje unosa alkohola može smanjiti i rizik od razvoja karcinoma. Tako bi ljudi mogli rjeđe konzumirati alkohol i piti neka druga pića”, piše “Net“.
cure.ba