Zlatno mlijeko (Foto: Youtube)
Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, a koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih delatnosti, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. U kombinaciji s crnim biberom, dobrobiti kurkumina se višestruko povećavaju.
Dodatne prednosti:
Protivupalno delovanje, antioksidans, antiseptik, analgetik
Jača imunitet
Anti – kancerogen
Pomaže u održavanju nivoa holesterola
Podstiče probavno zdravlje
Detoksikator jetre
Reguliše metabolizam i kontrolu telesne težine
Visoki krvni pritisak
Memorija i mozak
Različiti uslovi kože
Neurološki poremećaji
Smanjuje trigliceride
Dodavanje crnog bibera u jela začinjena kurkumom povećava bioraspoloživost kurkumina za oko 1000 puta, piperina, ljutog svojstva crnog bibera. Da, dobro ste pročitali, mešanjem kurkume i crnog bibera zajedno, povećava se telesna apsorpcija kurkume za 2000% !
Zlatno mlijeko
Korak 1 – Pasta od kurkume
Sastojci:
1/4 šoljice praha kurkume
1/2 kašičice mlevenog papra
1/2 šoljice filtrirane vode
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u maloj posudi za kuvanje i dobro promešajte. Uključite vatru na srednju jačinu i mešajte neprestano dok smjsa ne postane gusta pasta. To ne traje dugo pa ne napuštajte štednjak. Pustite da se smesa ohladi, a zatim je držite u maloj tegli u frižideru .
Korak 2 – Zlatno mleko
Sastojci:
1 šoljica bademovog mleka (mleko od konoplje ili kokosa su takođe dobra opcija, a ayurveda preporučuje i kravlje mleko, ali samo u slučaju da možete nabaviti prirodno domaće mleko od krave koja nije nasilno tretirana)
1 kašičica kokosovog ulja
1/4 kašičice ili više paste od kurkume
med
Priprema:
Kombinujte sve sastojke, osim meda u loncu za kuvanje. Uključite vatru na srednju jačinu. Dok grejete obavezno neprestano mešajte i ne dopustite da prokuva. Dodajte med po želji.
haber.ba