Margarin (Foto: Cure.ba)
1. Pileći kroketi i slična pržena hrana
Čak i da je riječ o pravom mesu, ono bi nakon ovakve pripreme bilo puno ulja i konzervansa. No, u većini slučaja u kroketima raznih vrsta, bili oni pileći, riblji ili tko zna kakvi, nema puno čistog mesa.
2. Kokice u pakiranju za mikrovalnu
Ovdje nije problem u kokicama nego u vrećici. Ambalaža je puna perfluorooktanoične kiseline (PFOA) koja se povezuje s neplodnošću. One prelaze na kokice, a zatim u vas. Što je najgore, ove kemikalije ostaju u tijelu godinama gdje se akumuliraju. Poznato je da uzrokuju i rak jetre, testisa i gušterače u laboratorijskih životinja. Znanstvenici se boje da slični rezultati mogu biti i kod ljudi.
3. Margarin
Nutricionistkinja Jennifer K. Nelson iz Mayo Clinic kaže da transmasne kiseline iz očvrsnite biljne masti koja je industrijski prerađena kao što je margarin povećavaju rizik od srčanih bolesti, povisuju razinu kolesterola, a uspješno snizuju i razinu dobrog kolesterola. Tu je i povišeni rizik od moždanog udara i dijabetesa tip 2.
4. Rajčica u konzervi
I ovdje, kao i kod kokica, nije problem u sadržaju samom po sebi, nego u ambalaži koja ga kontaminira. Profesor dr. Frederick vom Saal sa Sveučilišta Missouri, potvrdio je da konzerve sadrže bisphenol-A, odnosno BPA. BPA je povezan sa srčanim bolestima, dijabetesom i pretilosti. ‘Iz jedne litre konzervirane rajčice možete unijeti 50 mikrograma BPA, a to je količina koja će utjecati na ljude, posebno na mlade’, rekao je dr. Saal. Radije kupujte rajčice u staklenoj ambalaži.
5. Gotovi umaci za salatu
Gotovi umaci za salate sadrže puno šećera i konzervansa, a oni s manje masti čak imaju i više štetnih tvari kao što su primjerice visokofruktozni kukuruzni sirup koji dokazano deblja brže nego obični šećer. Razloga da ih kupujete zapravo i nema jer ih svatko može napraviti vrlo brzo kod kuće.
6. Energetske pločice
Ovdje nije riječ o zdravom proizvodu već o slatkišima. Osim uobičajenih sastojaka koji naglo povisuju razinu šećera u krvi i opterećuju gušteraču, tu su i kalorije koje debljaju.
7. Neorganski uzgojene jabuke
Iako jabuke same po sebi spadaju među visokovrijedne zdrave namirnice, moderno voćarstvo koristi velike količine kemikalija. Zbog količine pesticida u njima, jabuke su godinama među 12 najgorih plodova na listi Environmental Working Group’s ‘Dirty Dozen’. Za uzgoj jabuka koristi se i pesticidi pod imenom Paraquat, odnosno Gramoxone. To je jedan od najčešće upotrebljavanijih pesticida na svijetu iako trovanje Paraquatom sa sobom nosi ozbiljne zdravstvene rizike – bilo da ga progutate ili udišete – uključujući i zakazivanje jetre, bubrega i srca, poručuju iz američke Agencije za prevenciju i kontrolu bolesti CDC. gušterača ne podnosi.
net.hr