Zdravlje

Za djecu i odrasle – Napravite "vitaminsku bombu" za jačanje imuniteta!

Napisao admin

Jak imunitet — to je otpornost organizma na različite bolesti, pa samim tim i dobro zdravlje. Iako je u našim apotekama svakodnevno sve više preparata za jačanje imuniteta — narodni lijekovi ne gube svoju popularnost i značaj u ovom procesu.


Vitaminska bomba (Foto: Magazin.ba)

To je i razumljivo, jer ni jedan sintetički preparat iz apoteke ne može da zamijeni prirodne proizvode, koji su lahko dostupni i veoma efikasni u liječenju raznih bolesti.

Imajući pripremljenu ”teglu vitamina” — zadovoljićete ne samo dječije potrebe za slatkišima, nego i ojačati imuninet cijele porodice. Predlažemo vam dva recepta smjese za jačanje imuniteta. Oba su izvrsna — i isprobana. Na vama je da izaberete.
Prvi recept za jačanje imuniteta za djecu i odrasle:

Potrebno je:

– 100 gr suhog grožđa (veoma je bitan kvalitet suhog grožđa)
– 150 gr zrna oraha
– 100 gr badema
– kora od dva limuna
– 100 gr suhih kajsija
– 100 gr suhih šljiva
– 250-300 gr meda
– ako ste u prilici — vrlo je dobro dodati i 100 gr pinjoli-orahe bora (odlični su za jačanje imuniteta)

Priprema:

    Sameljite na mašinu za mljevenje mesa: suho grožđe, orahe, bademe, pinjoli i limunovu koru.
    U smjesu dodajte sok od dva limuna, čiju koru ste prethodno samljeli. Promiješajte.
    Dalje, dodajte suhe šljive i suhe kajsije. Promiješajte.
    Na kraju dodajte med i opet promiješajte.
    Ostavite da odstoji na tamnom mjestu 1-2 dana.

Za djecu stariju od 3 godine — 1 kašičica dva puta dnevno.
Za odrasle: 1-2 kašike tri puta dnevno.

Teglu sa vitaminima čuvajte u frižideru.
Drugi recept za jačanje imuniteta za odrasle

Sastojci:

– 200 gr suhih kajsija
– 200 gr suhih šljiva
– 200 gr suhih smokava
– 200 gr oraha
– 1 limun
– 50 ml rakije
– 250 gr meda

Priprema:

    Suho voće i limun zajedno sa korom sameljite na mašinu za mljevenje mesa.
    U smjesu dodajte med i rakiju i promiješajte.

Teglu držite u frižideru. Uzimajte po 1 supenu kašiku prije obroka.

Budite zdravi!

magazin.ba

Komentari

komentara