Jabuka (foto: cure.ba)
1. Duže ste siti
Jabuka obiluju vlaknima te zahtijevaju duže žvakanje tijekom kojega vaše tijelo ima vremena registrirati sitost prije nego pojedete previše. I prirodni šećer u jabukama ulazi u krvotok postepeno te pomaže održati krvni šećer i inzulin stabilnima te se duže osjećate sitima. Dakle, uz jabuku ćete postići učinak suprotan grickanju slastica, koje daju trenutnu dozu energije, a nakon toga ste ubrzo opet gladni.
2. Olakšavaju disanje
Djeca žena koje su jele jabuke tijekom trudnoće bila su manje sklona soptanju i razvoju astme do dobi od pet godina, pokazali su rezultati nedavnog britanskog istraživanje. Ovo voće štiti i pluća odraslih osoba, snižava rizik od astme, raka pluća i drugih bolesti.
3. Kolesterol pod kontrolom
Zahvaljujući pektinu i polifenolima jabuka drži kolesterol od kontrolom. Mali savjet: Nemojte bacati koru jabuke, jer ona sadrži dva do šest puta više antioksidansa od “mesa” jabuke.
4. Antikancerogeno djelovanje
Istraživanja provedena u laboratorijskim uvjetima pokazala su kako nekoliko sastojaka jabuke sprječava rast stanica raka, a najbolji učinak javlja se kada se jabuka jede cijela (naravno, bez sjemenki). Osobe koje jedu više od jedne jabuke dnevno imaju manji rizik od obolijevanja od nekoliko vrsta raka – jajnika, dojke, prostate, debelog crijeva, jednjaka – i to za devet do 42 posto, otkrili su talijanski stručnjaci.
5. Pametniji nakon jabuke!
Jabuke potiče proizvodnju acetilkolina u organizmu, kemikalije koja prenosi impulse između živčanih stanica te tako održava mozak aktivnim, jača pamćenje i potencijalno odgađa nastup Alzheimerove bolesti, potvrdili su rezultati studije sveučilišta Massachusetts.
ordinacija.hr