Sunčanje (foto: cure.ba)
Sunce postaje sve opasnije i savjeti o izbjegavanju između 11 i 15 sati su najbolji mogući, no ipak postoji mogućnost dodatne zaštite pravilnim izborom prehrane, jer su istraživanja pokazala da su neke namirnice umjerena zaštita.
Tamna čokolada, primjerice, djeluje poput kreme s manjim zaštitnim faktorom – ovaj slatki način zaštite treba primjenjivati po receptu tri mjeseca 20 grama dnevno i odrasli će moći provesti dvostruko duže vremena na suncu bez zaštite.
Najveću pomoć u zaštiti možete dobiti od likopena iz rajčice, jer ovaj snažni antioksidans čini kožu otpornijom na sunčeve zrake. Istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno jedu rajčice imaju za trećinu veću otpornost na sunce od onih koji ih ne jedu. U kuhanim rajčicama likopena ima još i više, a osim u njima, taj se antioksidans može naći u lubenicama i grejpu.
Voće i povrće narančaste boje bogato je beta karotenom koji štiti od opeklina i umanjuje alergiju na sunce ako se redovito konzumira deset tjedana prije izlaganja suncu. Znači, dinje, marelice, mango, batat, naranča i mrkva vaš su izbor hrane.
Na sve to treba dodati vitamine C i E koji štite kožu od bora i drugih znakova prekomjernog izlaganja suncu, pa navalite na avokado, kivi, bobičasto voće ili agrume.
metro-portal