Izbjegavanje pržene, izrazito masne i začinjene hrane, gaziranih pića, kafe, alkohola i citrusnog voća i sokova može pomoći u liječenju “kiseline”.
Osim popisa poželjnih i nepoželjnih namirnica, važno je voditi računa o prehrani. tručnjaci preporučuju da obroci budu manji i česti te da se hrana dobro prožvače jer se upravo tako želudac manje opterećava pa je broj napadaja žgaravice puno manji.
No, i za žgaravicu postoji olakšanje koje dolazi u obliku nekoliko namirnica.
Čaj od đumbira
Prokuhajte u vodi očišćen i nasjeckan grumen đumbira (veličine palca), pustite da stoji desetak minuta, pa popijte. Ovaj napitak je efikasan protiv raznih vrsta upala, a ujedno će smiriti i žgaravicu.
Banane
Ako osjećate simptome žgaravice, pojedite bananu. Ovo tropsko voće sadrži minimalne količine kiselina, pa tako štiti i smiruje nadraženi želudac.
Bademovo mlijeko
Ova zdrava alternativa klasičnom kravljem ili kozjem mlijeku pomaže neutralizirati kiseline u želucu. S bademovim mlijekom smućkajte smoothie u koji ćete prethodno dodati jagode, banane i špinat.
Zobene pahuljice
Nadraženi želudac voli hranu bogatu prehrambenim vlaknima poput zobenih pahuljica. Jutro započnite sa zdjelicom pahuljica koja će vam dati energiju za dan i i ugasiti svaku eventualnu bol.
Komorač
U vruću vodu ubacite dvije kašičice sjemenki komorača. Pustite da stoji pola sata, začinite s medom i popijte.
Kefir i aloe vera
Kašiku soka od aloe vere pomiješajte s kefirom i pojedite za doručak. Ovo je odlična kombinacija koja smiruje probavni sistem i poprilično je ukusna.
Zeleno lisnato povrće
S povrćem je teško pogriješiti. Jedite što više zelenog lisnatog povrća poput brokule, šparoga, celera i karfiola koje sadrži malo kiselina te su dobri u borbi protiv kiselina, prenosi “Klix“.