Za nedostatak vlakana u tijelu odgovorna je neadekvatna ishrana, a evo koje opasne bolesti prijete, piše “Lepa & srećna“.
Stručnjaci ističu da svaki čovjek dnevno treba da unese najmanje oko 30 g namirnica koje su bogate vlaknima. Ako redovno konzumirate hranu koja sadrži vlakna, istraživanja ističu da možete smanjiti rizik od srčanog udara, dijabetesa i različitih bolesti srca i crijeva. Simptomi koji se javljaju kod nedostatka najčešće su loša probava, otežano varenje, čvrsta stolica, bol u stomaku, nadutost i gasovi.
Najbolji lijek za prevenciju od nedostatka vlakana je adekvatna ishrana, a stručnjaci predlažu 4 koraka do ravnoteže u tijelu i dovoljnu količinu neophodnih vlakana. Prvo, za doručak jedite žitarice bogate vlaknima sa mlijekom ili vodom, a preporučuje se da izbjegavate bijeli hijleb, već da jedete integralni od cijelog zrna. Takođe, pečeni ili kuhani krompir je dobar izvor vlakana, a za užinu jedite svježe ili suho voće. Hrana bogata vlaknima je dobra i za dijetu, podstiče varenje, ubrzava metabolizam i čini da duže budete siti.