Zdravlje

Nekoliko dobrih razloga zbog kojih bi ih trebali jesti – Jaja smanjuju rizik od raka, za tanak struk …

Napisao admin

Jaja su mnogima omražena hrana. Smatra se da holesterol u jajima odnosno žumancu podiže nivo holesterola u organizmu i ugrožava srce. Međutim, jedno od istraživanja na ovu temu, objavljeno u časopisu ‘Americal Journal of Clinical Nutrition’, govori da nema čvrstih veza između zdravih ljudi koji jedu jaja (u umjerenim količinama) i srčanog odnosno moždanog udara.


Jaja (foto: cure.ba)

Evo četiri razloga zašto su jaja dobra:

1. Smanjuju rizik od raka

Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina – jedno jaje sadrži oko 30 odsto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 odsto manje šanse za obolevanje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumancu jajeta, tako da slobodno možete izbaciti bjelance prilikom pripremanja omleta.

2. Jaja čuvaju dobar vid

Žumance takođe sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degenracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.

3. Omletom do manjeg struka

Nedavno istraživanje pokazalo je da su gojazni ljudi koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65 odsto više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo. Proteini u jajima brže zasićuju, i produžavaju osjećaj sitosti.

4. Jaja za trbušne mišiće

Jaja sadrže određenu količinu aminokiselina zbog kojih tjelo lakše apsorbuje proteine. Drugim riječima, nakon napornog vježbanja, priuštite sebi tvrdo kuvano jaja i pojedite ga bez griže savjesti.

cure.ba

Komentari

komentara