Hrana je glavni uzročnik nadimanja, a neke se namirnice smatraju prirodnim proizvođačima gasova:
- vrući hljeb
- voće
- povrće (naročito pasulj, kupus, karfiol, boranija i grašak)
- mliječni proizvodi
- gazirana pića
Navedene namirnice sadrže puno ugljenih hidrata koje organizam ne može u potpunosti da svari, te dolazi do pojave gasova. Vještački zaslađivač — sorbitol ima osobinu da stvara gasove.
Stomak se najčešće nadima zbog hrane koja se teško vari, ali može biti znak i da se u tijelu razvija opasna bolest, poput karcinoma. Ako često osjećate nadimanje stomaka, treba obavezno da posjetite doktora, a mnogi stručnjaci za liječenje ove tegobe preporučuju biljku koju skoro svako ima u kuhinji.
Riječ je o peršunu koji je diuretik, antiseptik i reguliše upale, a vijekovima je poznat kao vrlo ljekovita biljka u narodnoj medicini.
Peršun ima karminativna svojstva, kao i bosiljak, morač i kamilica, što ga čini moćnim prirodnim lijekom koji riješava problem nadimanja i gasova. Možete skuhati čaj od peršuna, piti vodu u kojoj je stajao ili ga stavljati u jela kako bi pomogao u regulisanju metabolizma i radu crijeva. Takođe, peršun sadrži folne kiseline, antoksidante (flavonidi), zdrava jedinjenja (miristicin i apiol) i vitamine K, C i A, pa je odličan prirodni lijek za cijeli organizam, piše “Novi“.