Naučnici navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu. Takođe, otkriveno je da pivo sadrži visok nivo antioksidansa i da može smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, piše “RTS“.
“Doktori bi trebalo da postanu svjesni sve većeg broja dokaza koji ukazuju na nutritivne i zdravstvene prednosti umjerenog unosa ovog alkoholnog napitka“, navodi se u studiji.
Nutricionistkinja Sisi Jip ističe da pivo u tragovima sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicijuma.
“Pivo takođe ima niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje doprinose ukusu i punoći napitka“, objasnila je Jipova.
Ovi polifenoli su prirodne supstance koji se nalaze u biljakama i pomažu ljudskom tijelu u borbi protiv bolesti. Dovode i do smanjenja rizika od razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju.
Ipak naučnici, u obrazloženju uz rezultate istraživanja objavljenom u Američkom žurnalu medicinskih nauka ističu da se ovakve dobrobiti ispoljavaju samo u slučajevima umjerenog konzumiranja piva.