Poznato je da bijeli luk ima nevjerovatna ljekovita dejstva, a malo ko zna da pomaže u liječenju i regulisanju jednog opasnog oboljenja, piše “Lepa & srećna“.
Neka istraživanja su dokazala da je dobro jesti bijeli luk kao prevenciju od karcinoma, ali dokazano je i da osobe koje boluju od dijabetesa treba redovno da konzumiraju ovo povrće. Bijeli luk reguliše i obara šećer, a sprečava i bolesti koje najčešće dobijaju dijabetičari, kao što su visok krvni pritisak i kardiovaskularna oboljenja, ali i različite infekcije i viruse.
Stručnjaci savjetuju da će bijeli luk imati najbolje dejstvo na zdravlje ako ga jedete sirovog, naročito ako čen izgnječite i tako oslobodite ljekovite materije. Ako ne volite miris ili ukus bijelog luka, onda ga dodajte u jela od krompira ili salatu kako biste neutralisali jak miris. Iako je nevjerovatan lijek iz prirode, stručnjaci ističu da šećeraši prije svakodnevne konzumacije bijelog luka treba da se posavjetuju sa doktorom o količini koju smiju da pojedu kao i da provjere da li baš uz njihovu terapiju smiju i da uzimaju bijeli luk, i u kojim količinama.