riba (foto:cure.ba)
Analiza, zapravo, ukazuje na pozitivno dejstvo po životni vijek ljudi nezasićenih masnih kiselina – omega 3 sadržanih u ribi, kao što je losos.
Istraživači su došli do tog zaključka obavivši analizu statističkih podataka prikupljenih tokom 16 godina, a koji se odnose na oko 2.700 odraslih osoba u SAD starosti od 65 godina pa na više, učesnika u dugom istraživanju Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH) o kardiovaskularnom zdravlju, prenijeli su danas francuski mediji.
Konstatovano je da osobe stare 65 godina pa naviše sa najvećim nivoom omega-3 u krvi žive u prosjeku dvije godine i dva mjeseca duže od onih sa najnižim nivoom tih masnih kiselina.
Postoji mogućnost i da, kako procjenjuju naučnici koji su sproveli analizu, te masne kiseline smanje opasnost od smrtnosti svih uzroka kod tih ljudi i do 27 odsto i za 35 odsto kada je ona posljedica kardiovaskularnih oboljenja.
“Rezultati ovog istraživanja potvrđuju značaj dovoljne količine omega-3 u krvi za kardiovaskularno zdravlje i navode na zaključak da bi kasnije u životu ta dobrobit mogla da produži broj godina života”, objasnio je doktor Dariuš Mozafaris s Harvarda.
Tanjug