Njihova glavna prednost je u tome što su vrlo hranljive, a sadrže jako malo kalorija. Osim što održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, jačaju mišiće i srce.
Hranljive tikvice blagotvorno djeluju i na probavu oslobađajući tijelo viška vode i štetnih materija.
Iako imaju manje vode od krastavca, sadrže više vitamina i minerala. Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu liječenju astme i imaju jake protivupalne osobine pa pomažu i u sprečavanju paradentoze, ali koristi se i u borbi protiv drugih upala. Sjemenke iz ovog povrća sprečavaju pojavu površinskih kapilara, a djelotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska, pišu “Novosti.rs“.
Također, smatra se da umanjuju opasnost od pojave multipleskleroze. Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvica redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.
Tikvice se preporučuju u prijesnom i u kuhanom stanju.