Nova istraživanja pružaju dodatne razloge da se pije kafa, koja, prema tim istraživanjima, može da poveća šanse za dug život, prenosi “National geographic“.
U studiji koja je obuhvatila gotovo pola miliona odraslih Britanaca, oni koji piju kafu imali su nešto manji rizik od smrti od onih koji je ne piju u periodu od više od 10 godina. Čak i oni koji su pili najmanje osam šolja kafe dnevno su izgleda zabilježili podsticaj u dugovječnosti.
Kafa sadrži više od 1.000 sastojaka koji bi mogli da objasne taj rezultat uključujući antioksidante koji štite ćelije.
Poboljšanje je primijećeno sa instant kafom, mljevenom kafom, kao i kafom bez kofeina. Studija ponavlja zaključke ranijih istraživanja. Ovo je međutim prva veća studija koja pokazuje da kafa djeluje dobro i na ljude s genima koji izazivaju da njihov metabolizam brže ili sporije procesuira kafu nego što je obično.
Studija je objavljena u časopisu “JAMA Internal Medicine”.