pivo (foto:cure.ba)
JAČE KOSTI
Pivo sadrži visoke nivoe silicijuma, koji je dobar za zdravlje kostiju.
JAČE SRCE
Pola litre piva dnevno smanjuje rizike od srčanih oboljenja za 30 procenata, jer podiže nivo “dobrog” holesterola koji sprečava da se arterije začepe.
ZDRAVIJI BUBREZI
Naučnici iz Finske izdvojili su pivo od ostalih alkoholnih pića, jer su otkrili da u značajnoj mjeri smanjuje rizik od pojeve kamena u bubrezima.
JAČA ZDRAVLjE MOZGA
U studiji iz 2005. sprovedenoj na 11.000 starijih žena pokazalo se da su žene koje umjereno piju na testovima mentalnih sposobnosti postizale rezultate kao da su 18 mjeseci mlađe.
SMANjUJE RIZIK OD RAKA
Portugalska studija je pokazala da mariniranje šnicle u pivu za 70 posto smanjuje karcenogene supstance, koji se stvaraju kada se meso prži u tiganju.
PODIŽE NIVO VITAMINA
Pivopije imaju za 30 posto veće nivoe vitamina B6 u krvi nego oni koji ga ne piju i duplo više od onih koji piju vino. Pivo sadrži i vitamin B12 i folnu kiselinu.
ŠTITI OD INFARKTA
Istraživači sa Harvarda otkrili su da umjerene količine alkohola, uključujući i pivo, pomažu da se spriječi stvaranje krvnih ugrušaka koji blokiraju krv koja teče do srca, vrata i mozga i koji izazivaju najčešći tip infarkta.
SMANjUJE RIZIK OD DIJABETESA
Studija iz 2011. sprovedena na 38 hiljada sredovječnih muškaraca pokazala je da kad oni koji povremeno piju jedno do dva pića dnevno, rizik da će im se razviti dijabetes tipa dva smanjuje se za 25 procenata.
SMANjUJE KRVNI PRITISAK
Jedna studija u kojoj je učestvovalo 70 hiljada žena između 25 i 40 godina pokazala je da je pivo još bolje od vina u snižavanju krvnog pritiska.
PRODUŽAVA ŽIVOT
Još 2005. je otkriveno da oni koji umjereno piju žive duže, jer se takvom konzumacijom alkohola smanjuje srčana oboljenja, infarkt i dijabetes.
Buka