Zlatno mlijeko je napitak na bazi kravljeg mlijeka ili njegovih zamjena (npr. bademovo ili rižino mlijeko) u koji se dodaje mljevena kurkuma i kokosovo ulje, a po potrebi se aromatizira sa cimetom, đumbirom, crnim paprom i kardamomom.
Ovaj se napitak u Ayurvedi i kineskoj medicini koristi stotinama godina, ali na zapadu je postao popularan u posljednjih nekoliko godina. Riječ je o kremastom napitku jarko žute boje koja se može ispijati samostalno ili dodavati drugim jelima, primjerice zobenim kašama, rižotima i slično, prenosi “Kurir“…
Glavni mu je cilj pojačati imunitet, smanjiti upalne procese u tijelu i poboljšati probavu.
Sastojci za pastu od kurkume:
- 100 grama organske kurkume u prahu
- 1 čajna kašika crnog papra
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika đumbira u prahu
- 100 grama kokosovog ulja
- 350 ml filtrirane vode
Priprema:
1. Zagrijte u loncu kurkumu, crni biber, cimet, đumbir, kokosovo ulje i vodu. Na umjerenoj temperaturi i uz često miješanje pustite da smjesa zavrije, pa kuhajte oko deset minuta dok ne ispari višak vode. Kuhanjem ćete smanjiti gorčinu iz kurkume i osigurati da vam pasta bude glatka.
2. Maknite lonac s vatre i pustite da se ohladi 10 do 15 minuta. Tada smjesi dodajte sirovi med i sve zajedno dobro promiješajte.
3. Pohranite pastu u sterilnu staklenu posudu i stavite u frižider. Možete je tako čuvati od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci.
4. Kada želite napraviti zlatno mlijeko, 100 mililitara mlijeka po izboru lagano zagrijte te pomiješajte s jednom do dvije kašike paste od kurkume, piše “Healthyfoodforever”.