Zdravlje

Savjeti stručnjaka – Ovo su najčešći uzročnici probavnih tegoba

Napisao admin

Rijetko ko nije vodio borbu s nadutošću i neugodnim plinovima, a probavne tegobe zaista mogu biti neugodne. Uzročnici probavnih tegoba nekada su potpuno neočekivani i skriveni. Stoga, kako biste tu muku izbjegli, proučite savjete stručnjaka.


tegobe (foto:cure.ba)

‘Oko 40 posto pacijenata koji dođu u moju kliniku ima problema s nadutošću i plinovima’, kaže doktor Anton Emmanuel, gastroenterolog sa Univerziteta klinike u Londonu. ‘Plinovi mogu nastati zbog viška zraka u želucu, što uzrokuje podrigivanje, ili pak bakterija u crijevima, što uzrokuje vjetrove, piše Daily Mail. Stručnjaci otkrivaju i neke od najčešćih uzročnika probavnih tegoba. 

Pijenje vode uz večeru 

Pijenje čaše vode uz obrok čini se kao prirodan i zdrav izbor, no doktor Emmanuel tvrdi kako upravo zbog te kombinacija kasnije možete patiti od vjetrova. ‘Uobičajeno je da tokom pijenja i hranjenja progutamo malu količinu zraka, no ako istovremeno pijete i jedete, neprestano gutate zrak, što dovodi do nakupljanja veće količine zraka u trbuhu. Stoga, tokom obroka pijte manje, a veći dio vode popijte tek kada pojedete’, kaže doktor Emmanuel, navodeći kako nadutost može uzrokovati i prebrzo jedenje zbog kojega gutamo previše zraka. U tome slučaju treba jesti sporije i polako žvakati. Prema stručnjacima, svaki obrok treba potrajati dvadesetak minuta, a treba izbjegavati jesti i istovremeno stajati, hodati ili gledati televiziju. 

Intenzivno vježbanje 

Američka studija pokazala je da 71 posto trkača često ima problema s probavom kao što je nadutost i napuhnutost. Naime, naučnici smatraju da intenzivno vježbanje uzrokuje ulazak prevelike količine zraka u organizam. ‘Tokom napornog vježbanja ubrzano dišemo, pa tako ljudi koji trče na trakama za trčanje i guraju se preko granica, s vremenom imaju problema s plinovima.’ 

Krive namirnice 

Procjenjuje se kako jedan od pet Britanaca pati od sindroma razdražljive utrobe, stanja koje uzrokuje bol u trbuhu, vjetrove, nadutost i bol u trbuhu. Iako još nije poznato što ga tačno uzrokuje, ipak je potvrđeno kako su krivci određene namirnice – fermentirani oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli. 

Naime, ti sastojci sadrže ugljikohidrate u obliku fruktoze, koji se slabo apsorbiraju u tankom crijevu. Kao rezultat toga, prolaze kroz debelo crijevo, gdje s fermentiranom bakterijom stvaraju plinove. 

Međutim, plinove mogu uzrokovati i druge vrste hrane. Trešnje i luk jedni su od glavnih uzročnika, no probavnih tegoba vjerovatno ćete imati i nakon kupusa, jabuka, gljiva i kukuruza. Sve vrste graha, bez obzira kako ga pripremili, osim onog zapečenog, slabo se probavljaju u tankome crijevu te dolaze do debelog crijeva, potiču bakterije i proizvode plin. 

Zabrinutost 

Mnogi pate od probavnih problema kada se nalaze pod stresom, jer stres i tjeskoba također mogu uzrokovati gutanje prevelike količine zraka. ‘Neki ljudi uzdišu puno ili hiperventiliraju, drugi pak gutaju puno zraka, što ih čini nadutima’, kaže profesor Whorwell, navodeći kako upravo zbog toga mnogi imaju problema s nadutošću i plinovima kad su pod stresom.

Lijekovi 

Svake godine izda se 40 miliona recepata za lijekove koji tretiraju žgaravicu smanjenjem proizvodnje kiseline u želucu. Profesor Whorwell upozorava da ti lijekovi mogu promijeniti vrstu bakterija koje žive u crijevima, a to može smanjiti ili povećati količinu plina. Neki lijekovi, kao što su sirupi protiv kašlja, također mogu sadržavati umjetna sladila sorbitol ili ksilitol, a ti šećeri se slabo probavljaju i potiču rast bakterija, što može imati laksativni učinak i potaknuti nastanak plinova. 

Sok od naranče 

Iako naranča sadrži pravi omjer fruktoze i glukoze, narančin sok može uzrokovati probavne probleme. Naime, i dok naranče ne uzrokuju probavne probleme, cijeđeni sok od naranče zbog cijeđenja ne sadržava fruktozu. ‘Kako biste izbjegli napuhnutost i plinove, radije pojedite naranču nego da pijete cijeđeni sok, osim toga, treba izbjegavati i sok od jabuke’, kaže doktor Emmanuel. 

Podgrijana hrana 

Namirnice poput hljeba, krompira i tjestenine na prvu ne izgledaju kao da bi mogle prouzrokovati probleme s probavom. Međutim, ukoliko te namirnice skuhate, ohladite i zatim ponovno podgrijete, to može prouzrokovati probleme s nadutošću. ‘Škrob nije u potpunosti probavljiv, tako da ulazi u crijeva, i s bakterijama uzrokuje plinove. Stoga, ako imate problema s plinovima i nadutošću, te namirnice jedite svježe’, kaže dijetetičar Sian Porter. 

Pivo i crveno vino 

Pivo, osim mjehurića, sadrži i kvasac koji može poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima i može biti uzročnik probavnih problema. Iako za vino nema konkretnih dokaza, naučnici smatraju kako vino uzrokuje probavne probleme zbog hemikalija koje mu daju crvenu boju te proizvode protein koji tijelo teško probavlja. 

Žvakaće gume 

Žvakaće gume bez šećera su jako dobro poznati uzročnici plinova i napuhnutosti jer sadržavaju ksilitol. Osim toga, žvakaće gume navode na gutanje puno zraka. 

Hladna pića 

Gazirana pića su među najpoznatijim uzročnicima nadutosti jer sadržavaju ugljični dioksid, međutim, prema riječima Catherine Collins, kada su hladna, gazirana piće uzrokuju još veće probleme.

 

 

vijesti.ba

Komentari

komentara