Mrkva je dobar izvor vitamina B, C i K i raznovrsnih minerala: kalcija, željeza, kalija, mangana, magnezija, fosfora… Zbog obilja karotenoida – vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, mrkva je poznata kao hrana za vid, ali odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i probavnog sustava. Vitamin A pridonosi i zdravlju pluća, pa je mrkva melem za dišne tegobe, pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme…
Sirup od mrkve tradicionalni je prirodni lijek protiv kašlja. Donosimo Vam dvije varijante recepta za sirup koji se preporučuje za uzimanje u količini od 3 do 4 čajne žličice na dan. Potrebno Vam je 2,5 dl svježeg soka od mrkve pripravljenog u sokovniku, 2 žlice meda, malo vode. Nakratko prokuhajte sok od mrkve sa medom i vodom uz stalno miješanje. Pripremite 1/2 kg mrkve i 4 žlice meda. Mrkvu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom da mrkva bude prekrivena.
Kratko prokuhajte dok mrkva ne omekša. Izvadite ju iz vode i ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuhala mrkva pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmiješajte s pasiranom mrkvom. Uživati ćete u svježe pripravljenom soku od mrkve (možete ga miješati s drugim povrtnim i voćnim sokovima) i u raznovrsnim jelima od mrkve – možete je narezati na štapiće za grickanje uz umake, dodati u juhu, varivo ili salatu, prirpaviti od nje pire ili kolač…