povrće (foto:cure.ba)
Tokom februara posegnite za sljedećim namirnicama:
Rukola
Raste posvuda i odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Takođe obiluje folnom kiselinom, kalcijem, gvožđem, magnezijumom, fosforom, kalijem i manganom.
Najčešće se koristi kao salata. Rukola može biti ukusan i zdrav nadjev za pizzu.
Šparoge
Odličan su izvor kalcija, cinka, magnezijuma i selenija. Takođe obiluju dijetalnim vlaknima, proteinima, vitaminom A, C, E, K i vitaminima B i D kompleksa. Sadrže gvožđe, kalij i mangan.
Šparoge možete pripremati na razne načine, kao juhu, salatu, prilog jelima ili pak kao grickalicu za međuobrok.
Cikla
Bogata je vitaminom C, gvožđem i magnezijumom. Obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.
Cikla može poslužiti kao salata. Takođe možete pripremati čorbe, priloge, sokove ili pak kolače.
Brokula
Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, gvožđa, magnezijuma, fosfora i selenija. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.
Napravite juhu od brokule, složenac ili pak tjesteninu s brokulom. Brokula je ukusna namirnica koju je izuzetno lako pripremiti.
Prokulice
Dobar su izvor tiamina, riboflavina, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kao i kalija i mangana.
Prokulice su neobičnog ukusa, pomalo gorkastog, zbog čega većini ljudi nisu prvi vrhu liste omiljenog povrća. Ipak, prokulice mogu biti ukusne ako ih pripremite pravilno. Kako biste uživali u zdravstvenim blagodatima prokulica, probajte napraviti kajganu s prokulicama i parmezanom.
Magazin.hr