Češnjak ima snažno dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje koje se lako može usporediti s najboljim antibioticima, no kada ga pojedete na prazan želudac, učinak je mnogo jači, piše “Dnevno“.
Naučnici su potvrdili da konzumiranje bijeloga luka na prazan želudac povećava njegovu efikasnost u smislu prirodnog antibiotika jer su bakterije otkrivene i ne mogu se obraniti od “strašnog bijelog luka”.
Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.
Redovnom uporabom češnjak potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni tlak i masnoće u krvi, kao i bolesti srca. K svemu, odličan je antioksidans.
U historiji medicine, antibakterijska i antivirusna svojstva češnjaka itekako su poznata. Češnjak i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da češnjak ima značajna antikancerogena svojstva. Redovito konzumiranje većih količina češnjaka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, osobito raka rektuma i bubrega.
Ovo je tek nekoliko konkretnih slučajeva u kojima vam češnjak može biti od velike pomoći.
- Imate li na tijelu bradavicu ili sličnu izraslinu, stavite na to mjesto prerezani komadić češnjaka i zatvorite to mjesto flasterom. Ostavite preko noći i ponavljajte nekoliko dana dok bradavica posve ne otpadne.
- Boli li vas uho, prokuhajte dva češnja češnjaka pa nekoliko kapi nakapajte u uho.
- Kod reumatskih bolova natrljajte prerezani režanj češnjaka na bolno mjesto, bol će popustiti.
- Patite li od nesanice, navečer jedite salatu s češnjakom.
- Bole li vas mišiće, jedite češnjak, opušta mišiće.