Grejp (foto: cure.ba)
U ovo vrijeme prehlada i gripe najčešće posežemo za prirodnim pripravcima koji garantuju jačanje imuniteta. Svježe namirnice najveći su izvor potrebnih vitamina i minerala, no ipak jedno voće izdvaja se u borbi protiv velikog spektra bolesti.
Grejp je poznat kao antioksidans te po svom snažnom antibakterijskom djelovanju. Bogat je vitaminom C, sadrži vitamine A, B, D, E i K te kalcij, fosfor, magnezijum, mangan, cink, bakar i gvožđe. No njegovo pravo blago krije se unutar sjemenki.
Iz sjemenke i pulpe grejpa dobija se citrofit, najjači raspoloživi antibiotik koji djeluje na jačanje imuniteta. Zbog velikog broja polifenolnih spojeva, bioflavonoida (60-70 posto), ekstrakt sjemenke grejpa pokazuje nevjerovatna svojstva, piše Zadovoljna.hr.
Blagodati ekstrakta sjemenki grejpa:
– snižava nivo holesterola u krvi
– idealan je u prevenciji gripe i prehlade
– djelotvoran je kod alergija
– liječi akutne i hronične upale
– pomaže kod liječenja gastrointestinalnih infekcija
– liječi bolesti uzrokovane parazitima
-idealan je za ispiranje usta, kod usnih ranica, zadaha, popucalih i suvih usnica
– djeluje protiv zubnog plaka i karijesa
– pomaže kod bolova u uhu i hroničnih upala uha
– izvrstan se pokazao u borbi protiv prhuti, svrbeža tjemena i nametnika u kosi
– iscjeljujuće djeluje kod malih rezova, ogrebotina, ranica, opekotina, osipa
– smiruje ubode i ugrize insekata
– pomaže kod čireva na nogama, bradavica i kožnih infekcija
– efikasan je kod gljivičnih infekcija i vaginalnih parazita
– pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, pomaže radu jetre i jačanju arterije
cure.ba