“Zbog strukture i činjenice da u izvođenju nastave učestvuju nastavnici i saradnici s različitih fakulteta studij je interdisciplinaran, a to ga čini jedinstvenim i u regionu”, rekla je Taljić.
Ističe da je pravilne prehrambene navike bitno usvajati od najranijeg djetinjstva i poticati tokom odrastanja.
“Bitno je raditi na promociji do adolescencije koja se smatra krajnjim rokom za usvajanje pravilnih navika Također, istraživanja pokazuju da 70 posto gojazne djece preraste u gojazne odrasle. Dakle, poticanje pravilnih prehrambenih navika uz adekvatnu fizičku aktivnost trebaju njegovati roditelji, a zatim odgajatelji, učitelji i nastavnici, jer su oni ti koji prate djecu kroz period odrastanja”, rekla je Taljić.
Dodaje da najveće greške savremene porodice u ishrani nastaju kao odraz savremenog načina života, trke i brzine usljed kojih se gubi osjećaj za konzumiranje obroka unutar porodice.
“Takvi obroci su spremljeni od namirnica koje su roditelji odabrali, mehanički i termički obradili kod kuće i kada konzumirate obrok unutar porodice znate koju hranu i u kojoj količini su djeca konzumirala, a na taj način se daje i socijalni kontekst jelu, razgovara se o svemu što se desilo tokom dana”, rekla je Taljić.
Podsjeća da je nutricionizam primijenjena nauka o ishrani i djelovanju hrane na ljudski organizam, rast, razvoj, funkcije, koncentraciju, efikasnost tokom svih faza životnog ciklusa u zdravlju i bolesti te da su nutricionisti značajni posrednici pri prijenosu prehrambenih naučnih spoznaja na sveukupnu i ciljanu populaciju, da bi se očuvalo ili poboljšalo zdravlje i status organizma.
Studij će trajati četiri semestra, a studenti će po završetku steći zvanje magistara nutricionizma i bit će osposobljeni za odgovorno planiranje, organizovanje, kontrolu i vođenje režima ishrane, alternativnih i specijalnih oblika ishrane, prehrambeno obrazovanje i savjetovanje, za posebne zadaće u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, predškolskim i školskim ustanovama, studentskim domovima, vojnim kasarnama, domovima za osobe treće životne dobi, hotelima, banjama/lječilištima, fitnes i spa centrima te za istraživački rad u oblasti ishrane.