jelo (foto:cure.ba)
Ako budete jeli tek da utolite glad i ako masnu hranu zamijenite lakšom, nećete imati stomačnih problema niti će vas mučiti nadutost, grčevi i bolovi u želucu.
U vrijeme praznika ljudi neredovno jedu – tokom dana ne jedu ništa, a uveče se prejedaju. Obično se, tvrde upućeni, za prazničnu večeru pojede deset odsto više hrane, nego što je to uobičajeno, a to je glavni razlog problema. Zato nikada ne sjedite za sto praznog stomaka. Neka obroku prethodi šaka badema i ublažićete moguće tegobe.
Hranu dugo žvaćite i ne gutajte je brzo jer će nesažvakani zalogaji kasnije izazivati probleme sa varenjem. Neka obrok bude uz čašu crnog vina. Nemojte samo sjediti, nego se i krećite, pa i zaplešite. Cigarete su opasnije od jela i pića, često provjetravajte prostoriju, a još bolje bi bilo da pušači odlaze napolje da puše.
UBLAŽITE NADIMANJE
Gorki sastojci pospješuju varenje. Zato poslije jela žvaćite nekoliko zrna komorača, anisa ili kima. Dobre su i kapi od maslačka i kleke.
SPRIJEČITE MUČNINU
Važno je da umirite stomak i podstaknete njegov rad kako bi hrana brzo otišla u crijeva. U tome će pomoći kašičica matičnjaka na kocki šećera ili kapi koktela od gorkih biljaka, kima, kamilice, nane i matičnjaka.
KAD SE JAVI GORUŠICA
Kada je želudac preopterećen ili ste jeli previše slatkiša i ljute hrane stvara se neprijatna kiselina. Da biste je spriječili, sjedite uvijek pravo da se želudac ne bi zavezao. Pomoći će i tablete sa sastojcima koji neutrališu kiselinu, a najbolji su magnezijum i aluminijum u kombinaciji.
MAMURLUK
Spavajte i unosite mnogo tečnosti, svježe cijeđene voćne sokove, vitamin C bilo u efervetama ili kroz citrusno voće. Efikasno je i naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom.
Ako se prejedete…
Poslije prejedanja izbjegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, i hranu sa puno šećera. Unosite dovoljno cinka- nekoliko badema, ćuretinu i suhe kajsije. Takođe, u smanjenju nadutosti može da vam pomogne probiotski jogurt, a prednost dajte tečnostima, jedite čorbe od povrća, kompot, bareno povrće i salate. Za bolje varenje preporučuje se da popijete espreso kafu ili čaj od nane ili matičnjaka.
Ako nemate namjeru da danima osjećate posljedice pretjerivanja s hranom i pićem poslušajte naše preporuke. Osnovna je da na obimnu gozbu ne idete potpuno gladni.
– Klasičan jelovnik učinite zdravijim: umjesto proje sa sirom i suhomesnatim proizvodima, za predjelo napravite samo proju i vitaminsku salatu. U sarmu ne stavljajte suho meso nego pred kraj kuhanja dodajte malo ulja sa alevom paprikom ili drugim biljnim začinima.
– Jedite meso, ali bez kožice.
– Odaberite piće – aperitiv ili čašu alkohola uz obrok – ne jedno i drugo.
– Zasladite se parčetom torte ili kolača. Ne isprobavajte sve đakonije.
cure.ba