Uočena veza bila je najizraženija kod osoba koje ne konzumiraju alkohol, prenose mediji.
U ranijim studijima, tim znanstvenika, predvođen profesorima Cliffordom Woolfom i Bruceom Beanom s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, uspio je dokazati na pozitivan učinak kapsaicina. Navodno kapsaicin u kombinaciji s tvari QX-314 (poznatim derivatom lokalnog anestetika lidokaina) dovodi do uklanjanja osjećaja boli, ali istovremeno ne uzrokuje ukočenost mišića i omamljenost, javlja “Fena”.
Smatra se da kapsaicin utječe na oslobađanje endogenih opijata (endomorfina) u mozgu i tako dovodi do poboljšanja raspoloženja kod ljudi koji jedu ljute paprike ili jela u kojima se ovaj začin koristi.
Otkriće grupe iz Harvarda moglo bi proširiti upotrebu ”ljutog spoja iz paprike” kao idealnog anestetika prilikom poroda, u stomatologiji, kod lokalnih operativnih zahvata i dr..