limunada (foto:cure.ba)
MAMURLUK SPRIJEČITE ŠPAROGAMA
Listovi i izdanci ovog superpovrća sadrže enzime koji odlično razgrađuju alkohol, što je dobra vijest, posebno ako ste pretjerali sa pićem. Osim što pomaže u razgradnji alkohola, zahvaljujući enzimima, šparoge umanjuju i tegobe mamurluka, pokazala je jedna korejska studija. Najbolji lijek protiv mamurluka svakako je izbjegavanje alkohola, ali ukoliko planirate izlazak prije toga pripremite obrok koji sadrži šparoge. Osim što ćete biti siti, a želudac pun hrane će apsorpciju alkohola usporiti, posljedice mamurluka sutradan će biti znatno manje.
LIMUNADA U BORBI PROTIV KAMENA U BUBREGU
Prema podacima koje je objavio Center for Disease Control and Prevention, kamen u bubregu je postao sve češća zdravstvena tegoba, a broj ljudi koji oboljeva u posljednjih 13 godina dvostruko se povećao. Prema riječima ljekara, jedan od najboljih prirodnih lijekova za kamen u bubregu je limunada. Limunov sok ima najveću koncentraciju citrata od bilo kojeg drugog citrusnog voća te uspješno otapa nakupljeni kalcijum koji uzrokuje kamen u bubregu.
DEPRESIJU SPRIJEČITE KAFOM
Naučnici sa Harvard School of Public Health prošle godine su objavili studiju u kojoj su otkrili kako žene koje dnevno prosječno popiju četiri šoljice kafe imaju dvadeset odsto manje šanse za razvijanje depresije. Prema riječima ljekara, kofein može zaštititi mozak od određenih neurotoksina koji mogu izazvati depresiju.
PREHLADU POBIJEDITE JOGURTOM
U sezoni prehlade i gripa imunitet počnite da jačate svakodnevnim ispijanjem šoljice probiotičkog jogurta. Dobre bakterije koje se nalaze u jogurtu jačaju imunitet i za 42 odsto smanjuju rizik od infekcija gornjih disajnih puteva. Najviše dobrih bakterija nalazi se u jogurtu i kefiru.
CRNIM VINOM SPRIJEČITE DEBLJANJE
Istraživači sa Univerziteta Purdue otkrili su da spoj nazvan piceatanola pronađen u crnom vinu odlaže, a u nekim slučajevima i sprečava razvoj nezrelih masnih ćelija u zrele masne ćelije. Ukoliko baš i niste ljubitelji crnoga vina, isti spoj postoji i u sjemenkama, kožici grožđa i brusnica.
ŠIPAK U BORBI PROTIV OPEKOTINA
Šipak je bogat izvor elagične kiseline koja pomaže u zaštiti kože od UVA i UVB oštećenja ćelija, navode ljekari sa Department of Nutrition and Food Science sa Univerziteta u Teksasu. Međutim, valja imati na umu da se zdravstvene prednosti bolje ostvaruju iz svježeg šipka nego iz sokova i dodataka ishrane.
SVINJETINOM I GRAŠKOM UBLAŽITE PMS
I grašak i svinjetina bogati su tiaminom i riboflavinom, vitaminima skupine B koji mogu spriječiti razvoj PMS. Studijom je otkriveno kako su žene koje su dnevno u organizam unosile 1,9 miligrama tiamina i 2,5 miligrama riboflavina imale 25 do 35 odsto manje šanse za razvoj PMS. Svinjetina i grašak najbolji su izvora tih vitamina, a ukoliko za obrok pojedete oko 80 grama svinjetine i šoljicu kuhanog graška, velike su šanse da ćete izbjeći grčeve.
cure.ba